Srpski književni glasnik

Анкета о Српско-Хрватским Односима. 47.

управним установама у мери коју даје Видовдански устав, али он држи да је, с погледом на историјски развитак, неједна-. кости правног поретка и разлике у управној организацији, било погрешно везати Уставом државну администрацију и самоуправу за исте јединице, области. Ту везу треба раскинути: за правилно функционисање државне администрацијенужно је образовати не више од осам провинција, према подели Г. Протића. Тим путем постигла би се у исто време већа деконцентрација у државној управи.

3.) У круговима посланика из земљорадничке странке јавило се мишљење: да би се опасности по државно јединство, које би широке самоуправе у снажним областима могле донети стварањем посебних политичких центара расположених за отпор против државне власти, дале избећи организовањем обласних представништва на стручно-позивној основи. Овако састављена тела, руководила би области у пословном духу у правцу интереса који су у њима заступљени, а не би покушавала отимати се о превласт са представницима државне власти.

4.) Уставни нацрт Г. Протића, поред свег одступања од централизма Видовданског устава, остаје ипак на „средњој ли-. нији“. Оно што приближава уставну организацију Г. Протића Југославији како је замишљају федералисти, то је величина покрајина и њихов историјски карактер; по својој правној. конструкцији, међутим, покрајине у уставном нацрту Г. Протића нису ближе члановима савезне државе него самоуправним областима Видовданског устава.

И централистичка и федералистичка држава у својој чистоти постоје више као школски типови него у државној пракси. Пред конкретним уставним примерцима, теорија је не ретко у недоумици под који образац да их подведе.

БОЖИДАР ВЛАЈИЋ.

АНКЕТА О СРПСКО-ХРВАТСКИМ ОДНОСИМА. (Xi). Извините што пре нисам доспео одазвати се вашем љубезном позиву да дадем своје „схватање о суштини српско--. хрватскога спора. и мишљење како би се он могао решити“. По моме мишљењу, за сада још не постоји српско-хрватски. спор. Мислим, спор који би обухватао широке народне сло-.