Srpski književni glasnik

а

И „vi

Економски Преглед. 59

Посматрати војника у бојној линији, у погледу морала, онако као у миру, јесте психолошка заблуда, која може одвести често озбиљним последицама. Мора се водити рачуна о еволуцији људског духа, о прогресу идеја, па се, према томе, мора мењати и начин управљања, командовања људима. Писац набраја збијено, на малом простору, све особине које треба један официр да има, како би што боље одговорио својој улози. И о методу наставе даје неколико корисних напомена, које ће добро доћи сваком наставнику. Официр има нарочито да се стара и о васпитању својих подофицира, трудећи се да очува нетакнут њихов морални утицај. — Бавећи

- Ce довде више о дужностима нижег командног елемента, писац

у засебној глави говори о дужностима више војне управе: она је та која има да се стара да дух војника буде на достојној висини, како би војска могла одговорити задацима које јој држава за своју сигурност намеће.

Док су се ратна средства усавршавала до скоро крајњих граница и утицала на промену тактичких и стратегијских начела, дотле је човек остао по својој природи готово неизмењен: његова душа — која чини један саставни део борбених елемената, — остала је без мало каква је била пре толико хиљада година. Но ипак је од интереса, од рата до рата, прикупљати искуства и на овом пољу.

У нашој војсци, ратови су од неколико година оспособили нашег војног старешину да на практичан начин загледа у душу свог војника. Наш старешина је све особине нужне за командовање стекао самом рутином, и осведочио се да. је лично. искуство најбоља школа.

Но ишло би се у другу грешку ако би се тврдило да теорија нема чему да нас научи. Није могуће све доживети; што се прикупља у више случајева, то је сигурније. Отуда ће ова књига — која нам даје толико занимљивих података о оном елементу с којим старешина има највише посла, о човеку — моћи бити од велике користи и нашим официрима.

Потпуковник Ђ. ЋИРИЋ.

ЕКОНОМСКИ ПРЕГЛЕД. ЗАБРАНА ИЗВОЗА ХРАНЕ.

Нагло поскупљивање жита почетком августа о. г. дало је повода влади да узме у озбиљан претрес питање о скупоћи хлеба, и да га реши на тај начин што је знатно повећала извозне царине на све врсте жита, као и на друге важније животне намирнице.

Формална забрана извоза не мора се ни декретовати кад су царине прохибитивног карактера: као што ни извоз гове-