Srpski pčelar

се не морају матаце убијати, па сам је тако удесио, да Ханеманова решетка не буде од штете него од користи за вријеме главне паше. Ја сам покушао да Ханеманову решетку метнем у кошницу како то чине Нијемци кад је лето на узаној страни, па сам дошао до тога резултата да је боље и не метати Ханеманове решетке јер пчеле више меда нанесу кад је у кошници нема. Али како сам ја Ханеманову решетку удесио у кошници, сасвијем је друга ствар. Ханеманова решетка у мојој американци особиту службу служи за вријеме главне паше. То не треба овдје да понављам и само глупак човјек није кадар то видјети. Ја дакле за вријеме главне паше кад је у средњу руку паша мећем решетку и кад паша почне престајати, а то је концем јунија измјеЕвујем маторе матице младима. (Наставиће се.) Гл. уредник.

Књижевност

Изишао је из штампе Ш. свезак Пчеларске библијотеке: 0 меду написао Јован Живановић. Цијена 17 новч. Може се добити код писпа У препоруку и овог рада npo®. Живановића нећу ништа рећи, него ћу поновити што и пре рекох да се његов рад сам собом препоручује. У истини тако би требало да буде, наш свет који има само један пчеларски лист и тек неколико пчеларских књига требао би да оваке корисне књижице, које су тако јеФтине тако рећи разграби али одзив овој нашој доброј намери је тако јадан да ће Пчеларска библијотека по свој прилици овом рекао бих најлепшом свеском да престане бар до бољих времена док се покаже живљи интерес и код нас за оно што је добро и корисно. Одг. уредник.

Паби рци

Пастор Ђорђе Нлајне умро је 13. априла ове године у 91. години својега живота. Један од најзаслужнијих и оштроумних пчелара, који је уз Берлепша извојевао да је пертеногенеза унесена у науку. У друштву са А. Шмитом написао је 1865. г. Leitfaden fiir den Unterricht in Theorie п. Praxis einer rationellen Bienenznclit. Такође у друштву ca A. Шмитом издао je двије велике књиге Die Dzierzon’sche Tlieorie nnd Praxis и превео je Фрање Хубера Neue Beobachtnngen an den Bienen у двије књиге ca својим примједбама. Ја сам прије 20 година уживао читајући оштроумне примједбе Клајнове на дјело Фрање Хубера. У пошљедње вријеме повукао се са поља књижевнога. Лака му земља!

147