Srpski pčelar

teMO још једну врло јефтину и добру реклп бисмо најбољу ђерзонку Живановићеву, која се у свих добрих својствпх може натјецати са Верлепшевком а у неких ју и претјече.“ Тако мисле практични пчелари о мојој американци у Хрватској, који су с њоме пчеларилп, и само онај човјек, може томе прогивно писати, који мисли да њешто зна п који хоће свом спагом, силом, на силу Бога да се покаже да њешто зна, те је стога прпнуђен да изврће непоштено туђе ријечи. Али таком човјеку велимо ми: Die volle Ahre senkt bekanuflicli ilir Haupt, die leere hcbt es stolz in die Holie.

Додатак

У мојој американци, у којој је лето на дугачкој страни, презимљују особито добро пчеле п само у њој има смисла Ханеманова решетка у одређеним приликама. Али кад се пренашају моје американке на бољу пашу и кад је та паша врло бујна, онда треба отворити лета на усаној страни стога, што се онда може више американки метнути на одређени простор и што онда не смпје бити Ханеманова решетка. Рл. уредник ■ М"

Пчеларски календар МЕСЕЦ ЈУЛИЈ

Вредно је овде забележити спомена радп, да је ова година до сад у нашим крајевима тако рђава да се и стари пчелари такове не сећају. Мп се овде уздамо у липу, која је већ почела цветати. Ако и то пчеле због времена промаше, онда нама у Карловцпма а и свима пчеларима којп су у сличнпм ириликама, не остаје друго него носити своје кошнице на добре јесење паше. Због рђавога времена у прошлом месецу кошнице ће се још ројити. У крајевпма где нема јесење паше не треба пуштатп кошнице да се доцкан роје, јер ти ројеви не ће моћп себи ништа израдитп. Кошнице које се пзројпле два, три пли четпрп пута према сназп, пази да спречпш да се више не роје, да не бп маторка ослабила. Спречити можеш ако кошнпце нодрежеш т. ј. све матичњаке псечеш. При пренашању копшпца на боље паше треба особпто пазити да свака кошница добија доста ваздуха иначе често бпва да се многе погуше. Одг. уредник.

Књижевност

Виноград. Лист за впноградарство и воћарство. Изашао је 6. број са садржајем овијем: Пероноспора. Зелене положнпце. Каламљење. Виноградарев календар. Питања п одговорп. Књпжевност. Поруке издавачеве.

163