Srpski pčelar

-- Да се онвири с празним саЋем одрже и не ометиље познато је да се преко љета у сумпорисане сандуке мећу. Њеки сад препоручу.ју да се у сандук метне у терпентин умочена крпа, на ту крпу метну се оквпрн с празним саћем, преко тога саћа метне се опет крпа умочена у терпентин, па све тако док се не напуни сандук, којп се има добро затворпти. Ц. н. официјал у министарству трговине, Алојз Херглоц дао је сто пунпх кошница централном друштву пчеларском у Австрији у Бечу да се подијеле о педесетогодишњем јубплеју. цареву међу учитеље и свештенство. Г. Марно Воркапић у својој књизи „Pčelarstvo ‘ вели на стр. 16 овако: „Матицу хране пчеле медарице само чистпм медом“. Тако незнање може само Марко Воркапић избацпти! Д Чланове Е. Шк. одбора у Сентандрији упозорујемо на предлог г. С. Мпхалџића у његову доппсу који је у овоме броју штампан.

Одговори.

Господ Васа БаНанов. Мартонош, ппта: Је ли потребно чекатп да пчеле напуњено саће медом заклопцима затворе због узревања меда пли се може одмах пстресати чим пчеле напупе ћелице не чекајућп да заклопцпма затворе. Одговор. Није потребно чекати да пчеле затварају ћелице заклопцима, јер мед ,је зрео већ онда кад. га пчеле истоваравају у ћелице. Мпслпло се да пчеле кад напуне ћелпцу медом, онда пусте по кап отрова у псту ћелицу п тпјем се отровом конзервпше мед. Дакпе кад ћелице не би бпле пуне меда, него тек до пола, онда не би било ни отрова у њему, те не бп семогао ни одржати. Али то не стоји. Мед је већ конзервпсан кад је прошао поред жлпјезда пчелињих, те се још као нектар помијешао са пљувачком, јер у пљувачки пчелпњој п крви пчелињој пма отрова. Како мед пчела пзбљује у ћелпцу, он је већ конзервисан, он је већ зрео п може се одмах пстресати. Гл. уред. Ч. г. Симо Орешчанин свештеник у Облају Ако је нова матица легла оплођена јаја у доба кад на вашем пчелпњаку нпје било трутова ппак се она као увек оплодила ако ие са трутовима из вашпх кошница оно пз туђих, јер друкчије не може бити. Одз. ур.

152

Лретилату за Србију арима Пчеларско-воћарска задруга у Београду. Влаеници Јован Живановић и Иван Маширевић. Лретилата, огласи, рекламације, рукоииси и cee што се тиче урсдништва шаље се уредништву „Српсног Пчелара" у Ср. Нарловце. За огласе и објаве плаћа се 6 новч. од једног реда сптних слова а за жиг свакп пут по 30 нов. Неплаћена писма се не прпмају. Штампа Српске Мацастирске Штампарије.