Srpski pčelar

пред Вам изјављујем, да не ће бити онај, којпм сте Ви до сада ипјли и којим, радом и писањем другог упућујете. На озбиљнији рад г. Живановићу. Аца М. Живановић, уредник Пчелара. Ја сам ово изнио и у „Српском Пчелару“ да виде нчелари српски и с ове стране како је кадар један човјек у својој уображености другога најгаднијим стварима и свакојаким подметањима обасути кад је немоћан да на ствар одговара. Какав сам ја човјек то показује моја књига „Српски Пчелар“. У њему се огледа моја душа и ко мене познаје п ко је мој „Српски Пчелар“ читао тај тврдо вјерује да је моја љубав према нчели велика а моја искреност и услужност према нчеларима српским и хрватским неограничена. То пошљедње показује и мој пчелињак, на којем се налази скоро сваки дан но који странац пчелар, који добива свака објашњења о.пчели и пчеларењу и који се са задовољством раставља од мојега пчелињака. Некад је и г. Аца Живановић са задовољством отишао са мојега пчелињака, па ето како ме данас части ни за шта. Али г. Аца Живановић не воли истину чути. Ја сам одговорном уреднику „Српскога Пчелара* г. Ивану Маширевићу говорио како би добро било да и нас двојица нишемо чланке у „Пчелар“, кому је уредник г. Аца Живановић, а овај опет да нас обавештава о стању пчеларства у Србији. Тако раде и урсдници њемачких пчеларских листова и они, ма да се препиру међу собом о каквом пчеларском предмету, ипак један другом пишу чланке из пчеларства, па на то смо и ми већ приправни били. Али тако што није могло бити п код нас, јер се ето све разби о ову „поштену“ изјаву, која је могла потећи само из болесних груди непчелара и надрипчелара, који не трпи пстпну. Да ли сам заслужио таку изјаву од г. Аце Живановића, судите ви српски пчелари. Главни уредник „Срискога ичелара 11 .

Књижевност.

Изашло је друго издање књижице: Има ЛИ ПОМОћи нашим занатлијама (економска студија) од Janie Томића. У Новом Саду, штампарија српске књижаре браће М. Поповића 1898. Цена 20 новч.

Паби рци

Ми смо напомињали да бисмо ове године држали у Нарловцима пчеларски курс са малом пчеларском изложбом а позвали смо пчеларе

167