Srpski pčelar

племешггога, родољубивога и поштенога свештеника, Србина и пчелара у доба када се свако надао, који га је познавао, да је тек на половици одређенога му века, када је још могао порадити у корист своје обитељи, народа и у корист рацијоналнога пчеларства, жалећи што „Српски пчелар“ губи ревноснога чптаоца, претплатника и добротвора, који се сваке године претплаћивао на више примерака за сирете школе, ученике и т. д. клпче му „Српски Пчелар“, у име свију „српских пчезара“ Вечан му спомен! Мир иеиелу његову !

Књижевност.

Г. Живојин Ј. ДимитријевиЋ, рударски инџиннр у Крагујевцу издао је карту краљевине Србије, на којој се види цртама означено колико има у којем крају кошнпца. Има крајева гдје на хиљаду становника иду до двадесет кошница, до четрдесет, до шездесет, до осамдесет, до сто, до сто педесет и до преко сто педесет кошница. Од тијех седам крајева одређеннх по броју кошница пошљедљи је као што бројевп казују најнапреднији по броју кошница и налази се око Хомоља, Бољевца и Бање. Карта је врло лијепо пзрађена пг. Дпмитријевић заслужује сваку похвалу од свијех српскпх пчелара. Нзашао је VI свезак „Пчеларске библијотеке“ : Право 0 пчели написао Др. Жарко Миладиновић. Цијена 40 пара. Изпшао је: Баштован воћарски и вртарски лпст са сликама 1. п 2. број. Уређује га и издаје Ђ. Михајловић учитељ у Нов. Саду. Излази двапут месечно, цена му је 6 круна на годину.

Паби рци

Г. Стеван В. Поповић посланик на хрв. земаљ. сабору говорпо је недавно у једној седнпци између осталога и у прилог пољске привреде. Том приликом спомеиуо је да сматра рацијонално пчеларство за врло важну грану пољске привреде, обраћа пажњу впсоке владе на исту грану п позива је да препоручп у том интересу школама пзврсно уређпвани лист „Српски Пчелар“, да га набави и о испитима као иремије дели добрим учепицима. Препоручује да зем. влада ступп у споразум са Његовом Светошћу патријархом Георгијем који је одушевљен за свако добро и напредак те да се установе курсевп у ман. Хопову за поједине гране пољске прпвреде. Захвалнп смо г. говорнпку на његову заузимању за напредак пољске привреде, посебно за напредак рац. пчеларства и дај Боже да се његове п наше жеље п пспуне. Хоће ли впсока влада изаћи иа сусрет жељама и разлозима г. говорника видећемо. Ми се надамо.

95