Srpski pčelar

ВоЋе конзервирано у воску. Ко хоЋе да дуго сачува здраво п свеже воће, како се пе да пначе може овако : Воће које хоћемо да оставимо треба обратп пре него што сасвим сазре п то’ заједпо са петељкама. Презрело, рањаво п нездраво воће треба оделитп. Затпм треба узети једно по једно за петељку (н. пр. шљпву,трешњу, пт. д.) па замочптп у растопљен чист восак. Восак треба да је течан, но нппошто да је сувпше врео. Ако пажљпво пзвадимо сваки комад из воска, превућиће се преко њега танка покожица од воска. Треба сачекати док се восак не стврдне иа онда треба све воће поређатп на сухо и хладовпто место. 0 Вожпћу ће битп тако свеже као да је са дрвета узабраво. *** Угарски министар финаисија на молбу угарског пчелар ског друштва решио је да су пића од меда као: впно, ппво, лике, итд. слободнп од пореза п да не потпадају вакону о порези п точаринп којп вреде за остала алкохолна ппћа. *** Туђице кад навале на коју кошницу најлакше и најсигурнпје ћеш одбптп, ако пред лето иападнуте кошнице метнеш тањпр с медом; кад се па тањпру накуии много пчела а ги склони тањир на једпо 10 метара даље од кошница. Крађа ће престати.

Одговори.

Г. М. 2И. дрводеља С. С. Постарајте се за клише од оне ваше справе, пошљите нам пми ћемо радо донети слику у свом лпсту.

96

Овим броуем истаиче иретаилатиа свима онима иогитованима иретаилатницима, који су се на ио године иретаилашили, зато их учтиво молимо . да ирешилату обнове. Тако истао молимо и остаале наше дужнике да се сетае своје дужности ирема „Сриском zi да не искушавају његово стариљење до краја! „СРПСКИ ПЧЈЕЛАР“. W W WW W W WW Претилата, огласи, рекламације, рукоииси и све што се тиче уредништва шаље се уредништву „Српског Пчелара“ у Ср. Нарловце/ Претилату за Србију ирима Пчеларско-воЋарска задруга у Београду. За огласе и објаве плаћа се 12 Ф. од једног реда ситних слова а. за жиг сваки пут по 60 Ф. — Неплаћена се писма не примају. Рукоппси се не враћају. Власници Јован Живановић и Иван Маширевић. Штампа Српске Манастирске Штампарије. 1900. — 125.