Srpski pčelar

Риотер и Др. Миша А. Поповић. За оверовљење записника буду изабрани Сергије Поиић и Милан Коњевић. Пошто је дневни ред исцриен саопћава председник, да су се предавачи г. Иван Маширевић, Ђорђе Коларовић и Васа Латинкић извинили, да не могу доћи на скупштину. Позива, да изволе остала господа предаватп. Г. проФесор Јован Живановић предаје први : „како мисле младопчелари о друштву пчелињем?“ Предавање је саслушано са највећом пажњом и закључено, да се г. Живановићу благодарност у записник изрази. Пошто је већ давно подне превалило, председник даје још црочитати брзојавне поздраве: Дра Мише Поповића, Ђорђа К'>ларовића и других и након тога закључио је скупштину позвавши присутне, да после ручка посете господарску подружницу земунску. М. 111.

Књижевност.

Рад V. главне скупштине савеза српских земљорадничких задруга и централне касе српских привредних задруга одржане у Митровици (у - 'рему) 13. (26.) маја 1902. год. Загреб. Штампа српске штампарије 1902. Стр. 93. мале осмпне. Цена 70 потура са поштарином. Ова књпжица садржи два дела. У првоме ,је реч о сампм задругама и стању њихову где се лепо то цифрама пзноси. У другоме делу су штампана овогодшпња предавања на главној скупштини којих има четпрп. Ова књижпца је врло заппмљива и поучна, па се зато лепо препоручује свпма, а особпто онпма, којп нпсу били на главној скупштини. Изашао је „Србобран“ календар за год. 1903. са лпјепим садржајем. Из пчеларства има овај чланак: „0 спекулативном прихрањпвању пчела“.

Пабирци

Земаљска влада иод бројем 88.353. дозволила је трошење „гвирца“ (медовина) подуветима: 1. Под именом „гвпрца“ разумева се пиће које се само од меда п воде без ичега другога помоћу врења правп. 2. Тако направљен „гвпрц“ не сме пмати више од 6% алкохола. 3. Така медовина се сме у границама земље слободно без намета продавати. 4. Најстрожије се забрањује „гвирц“ на другп начпн правитп, ма што друго му додаватп илп впше алкохола да има. 5. Најмања казна за преступ овпх увета је 100 круна плп 14 дапа затвора.

203