Srpski pčelar

пошљедњем оквиру, особито кад је већ друштво ојачало, дакле послије њеколике перијоде легла. Гдје је матица, ту су и младе пчеле, које је хране. Младе пчеле добивају од маторих бјеланчевине, а младе дају опет маторим пчелама угљене хидрате, дају им оно што ствара топлину, што им управо треба. Матица треба снажне хране, у којој има много бјеланчевине, јер та утјече на јајњак на сазријевање jaja, да их може носити у ћелице. Бјеланчевине пак имају младе пчеле и оне стварају млијеч, којим хране матицу. Слика дакле ништа друго није него младе пчеле како хране матицу и тај се појав може чешће видјети у усправним кошницама. Не показује се дакле том сликом слава и помпа матици, него ту пчеле хране матицу, а хранити је морају по нагону природном, који влада цијелим друштвом.

Јов. Живановић.

Пчелиња паша.

Од купуса цвет.

Прах са кукурузне метлице и зовина цвета.

(Наставак.)

едан пчелар у новембарском броју мађарског цчеларског листа „Meheszeti Kcszlony“ препоручује ЧУул, од купуса цвет као изврсну пашу за пчеле. Кад се посеку главице од купуса онда се корење повади па се гдегод близу пчелињака у бразде посади. Одозго се мало земљом загрне да од зимских мразова не прозебе. С пролећа кад репица процвета на купусу се оспе силан цвет, са којега пчеле скоро пун месец дана носе у изобиљу мед. Кад купус прецвета треба га оставити да семе узре и тако можемо од купуса имати троструку корист: купусне главице, пчелињу пашу и семе.

Познато је пчеларима да је за пчеле од велике вредности цветни прах. У рано пролеће пчеле обично кубуре са цветним прашком. Зато у то доба пчелари помажу својим пчелама. Но како? Обично замењују

225