Srpski pčelar

Софора (Sophora japonica).

Asclepias syriaca.

цветни прах брашном и другим прашковима. Најбоље је помоћи пчелама правим цветним прашком. То се може на овај начин: Кад се расцвета метлица кукурузова треба узети једну поширу кутију па на сухом дану заићи по кукурузу. Кукурузовину треба савити да цвет уђе у кутију па неколико пута цвет затрести да прашак спадне у кутију. Кад се тако накупи цвета треба га просејати и оставити гдегод на сухом месту где има и промахе. У пролеће можемо врло добро овим прашком испомоћи своје пчеле. Тако исто може се учпнити и са зовиним цветом.

Спада међу лептирасте биљке (papilionaceae). Тек у новије доба као и за Фацелију сазнало се и за ову биљку као изврсну за пчеле. У свему је слична багрему, само се разликује од ње што цвета свршетком августа. Не само да је врлина ове биљке у томе што је пуна нектара него и у томе што јој цвет доспева на свршетку лета када у многим крајевима престане паша, а када су кошнице најјаче, па могу најбоље и пашу исцрпсти. Неколико дрвета од ове биљке у близиии пчелињака могу послужити као сигурна паша у позно лето или с почетка јесени. СоФора је у Угарској одомаћена па је угарски пчелари и хвале као таку. Тако је хвали и Отон Шулце пчелар из Букова.

Немци зову ову биљку Syrische Seiđenpflanze. И ова биљка заслужује особиту пажњу пчелара. Налази се по баштинама као лепо цвеће но нерадо је сеју и саде, јер врло јако шири свој корен. Нарасте од прилике један метар у вис, има врло лепо лишће и мирисав цвет, који изгледа као да је од воска. Зато што јако и брзо разграњава корен, који пробија и кроз зид, зато баш има особитог значаја ова биљка за пчелињу пашу, јер се може свуда лако и брзо запатити Особито се може препоручити да се посеје семе или да се расади ова биљка по насапима, долмама, косинама, јарковима и т. д.

226