Srpski pčelar

ни више од 22 роја добио сам 80 кгр. меда са цвета бундевог, а нешто преко 130 са бела босиљка свега иреко 210 кгр. а то је 10 кгр. на рој, затим јака друштва и у сваком по 12 до 16 кгр. меда потребна за зиму доста за слабу годину. Јер када исноредим овај лањски уснех са успехом пчелара са 300 (триста) ројева без рацијоналног пчеларења и који је лањске годџне од свију тих ројева добио једва неколико кила (колико за јело) меда и неколико ројева (боље да их није ни добио), па шта више, већина му друштва слаба и скоро без меда ушла у зиму (биће ту Јрабежа, само да време попусти) а то није прича, онда ја морам да сам задовољан, што није моја заслуга, уможда само толико, у колико сам разблажени мед из нодрума до пчелињака пренашао), него меда. Зато морам и опет нагласити, да без прихрањивања када је то потребно, не вреди ни пчеларити, и да мед ствара пчелу, а пчела прави мед и без јаког друштва нема ни меда! Не могу а да Вам овом приликом не споменем, да је број овдашњих Срба пчелара порастао једпим чланом, ратарем Миланом Матицким, јер сам уверен, да се сваком новом пчелару Србину радујете. Има нас овде 6 пчелара: 3 Србина 1 Чех и 2 Немца. С поштовањем Стеван Токин иарох.

Стеван Токин парох.

Паметар.

Ове године 1911. 16. јануара павршнло се равно 100 го дина од рођења Ђерзона. Било му је 35 година, кад је открио иартеногенезу и кснструјисао кошницу са покретиим саћем. Од тога времена прохујало је 65 година како уживају сви пчелари цијелога свијета благодат, коју им пружа кошница ђерзонка са покретним саћем и како је откривена главна тачка из теорије пчеларства, партеногенеза, без знања које не може бити ни један прави рацијонални пчелар. Слава Ђерзону!

Књижевност.

Изашао Пољопривредни календар за лросту 1911. годину. Издање српског пољоиривредног друштва уредник Александар Мијоковпћ година XXIX. Београд нова штампарија Давндовић 1910. У овој књизи има чланака из свијех грана економских, па има чланак и из пчеларства удешен за почетнике. У овом чланку опазили смо, да писцу нијесу познате српске народне техничке пчеларске ријечи. Само ћемо споменути једну ријеч пчела грабливица, коју

31