Srpski pčelar

се могло доста учинити и без новчаних кредита из тог и тог буцета, на које се увек чекало и изговарало, кад је требало овакво шта стваратп. Нису ли зар на.јвећи кредити: дечији пољопривреднп клубови и ирактпчна нољопривредна наставгх у војсци?! Није ли овај привредно-хумани рад нредвиђен из партије xohv, позиције љубав ка отаџбини, добра воља и филантроиски осеhaju буцетског оптимизма јуначких синова и културних пионера, који су својом крвљу неколпко пута натапали сваку стопу своје рођене груде на Југу*)

В. Јовановић.

Разне вести.

А. I. Root (читај Рут) умро. Америка а са њоме и цео пчеларски свет жали за једним од најчувенијих рационалних пчелара А. И. Рутом. Рут је био неуморан радник и пчеларски писац. Год. 1873. почео је издавати свој пчеларски лист »Gleanings in Вее Gulture«, на којем је радио пуних 50 година. Осим тога написао је књигу »АВС and HYZ«. и друге књиге о пчеларству. У нас је познато красно његово дело »АВС of Вее Culture« које је дочекало више издања и раширено по целом културном свету. Један рој који је 1865. налетео на његову кујунцијску радионицу, учинио је, да је Рут постао пчелар светскога гласа. Од његова пчелињака развила се велика фабрика кошница и пчеларских справа. Неуморни тај радник умро је 30. априла ове године у 84. години живота својега. Нека му је слава!

Пабирци*).

A По статистици коју је израдио директор државне ститистике г. Ђурић, у целој нашој држави има свега 534.164 кошнице. Од тога пада највише на Северну Србију са 176.174 кошнице. На друго место долази Хрватска и Славонија са 101.363 кошнице. На далматинским острвима пчеларство је слабо развијено, јер има само 701 кошнпца. У Војводини стоји пчеларство доста добро. (По »Србији«).

A Пчеливи лет. По »А. В. J.« ироучавао је В. Парк пчелињи лет, на је дошао до ових закључака: 1.) Лет на пашу из кошнице траје дуже, него повратак са паше у кошницу, а то значи да пчела на пашу не лети у правој црти, него кривуда

*) У мојем месту Великим Радинцима има доста дрвета пајасена (киселог дрвета), али за 30 година пчеларења нисам опазио, да су се пчеле од њега помагале. Смола његова, коју пчеле радо сабирају особито пријатног је аромантичног мириса. Вицгал га убраја међу медовита дрвета, тако и Ротшиц и други. Молимо пчеларе да нам јаве, како мисле о овом дрвету ? Ур. *) Под знаком А сабира пабирке глав. уредник, под X С. Жигић, а под К. Сеперовац.

173