Srpski pčelar

му рекаа, да je то вештачки мед он се љутио, али није хтео пристати, да се његов мед испита. Добро би било, да се и код нас уведе преглед меда по трговинама, а код кога се нађе вештачки мед, да се строго казни продавац и произвађач.

Зашто су јака друштва сачувана од заразних болести. Према опажањима искусних пчелара плодне, племените матице при повољним приликама имају велико легло и јакл друштва, с тога имају јачу отпорну снагу према заразним болестима него слаба друштва са неспособним матицама. јака друштва отклоне заразу и без наше помоћи. Зато при спасавању болесних друштава на првом месту треба им додати плодну матицу, јер то је најглавније да дођемо до здравог легла и јаког друштва, које ће бити отпорно према болести. (lug. Imk. 4.).

Зашто пчелињи црвић брзо расте. Код пчелина црвића тежина тела удвостручи се за 4 сахата, док за то дете треба 180 дана, теле 47 дана, јагње 15 дана. Млеч, којим пчеле хране младе црвиће, врло лако пробавља се и много је хра њивији него млеко, које животиње за своје младе у млечним жљездама стварају. Његови су главни делови беланчевина и маст (5 пута толико беланчевине и Р/г пута толико масти као у добром крављем млеку). Млеч је већ раније сварен и као и мед без остатака прелази у крв, где служи као произвађач енергије и материјал за градњу. (lug. Imker 4.)

У пролеће зашто најбоља и најјача друштва треба спекулативно прихрањивати. У пролеће код спекулативног прихрањивања долазе у обзир само јака друштва са много младих пчела и са богатом залихом меда и рђе. Недостаје ли једно или друго спекулација је пропала. Ако слабице подстичемо на проширење легла не можемо ништа постићи. Наступе ли хладнији дани, а не постоји ли прави одношај између јачине друштва и легла, пчеле се скупе у клупче, спољашне на крају плодишта легло остане непокривено, може озепсти и донети рђаве последице.

Јабуке и пчеле. У „Archiv fiir Bienenkunde“ св. 7. и 8. од 1930. проф. Др. Еверт пише о најновијем испитивању „0 неплодности једне врсте јабука ради недостатка у опрашивању од пчела" и тврди, да је за неке врсте јабука неоп ходно потребно да их пчеле оплоде. Од јабука, које се код нас гаје спомиње златну парменку, она се у близини пчелињака најбоље оплоди и највише рода донесе.

Сине мој, једи мед, јер је добар и сит, јер је сладак грлу твојему. (Приче Сол. 24, 13).

79