Srpski pčelar

Рој пчела онемогуЂио железнички саобраћај. На железничкој прузи Келн Дрезден десио се ових дана један необичан случај. Брзи воз који саобраћа на тој прузи, иије могао да дође до једне мање станице, пошто је сигнал на отвореној прузи био спуштен, означавајући да воз не сме ући у станицу. Тек после пола сата, персонал железничке станице утврдио је да је неки непредвиђени случај по среди, пошто са станице није спуштен сигнал за затварање пруге. Одмах је прегледан сигнални стуб и тада је констатовано, да је на сигналу велики рој пчела који је својом тежином изазвао пад сигнала. Оваква саобраћајна незгода није се још десила до сада Вредноћа пчеле. У пчеле је стомак за мед мали садржи 14 —16 мм 3 , адапчела скупи 1 кг. нектара мора 64000 пута напунити стомак за мед. Али овај водени слатки сок још није мед. Он садржи само око 20% шећера а 70—80% воде. Да добијемо 1 кг. меда пчела мора по плажом посетити 2 милиона багренових цветова или 5 милиона еспарзете или 5.6 милиона цветова црвене детелине. Разумљиво је, да пчела мора бити ванредно вредна, да потребну количину хране а поред тога још и сувишка за пчелара скупи. За један сат пчела посети око 700 цветова. (Jug. Imker).

Исправак. На стр. 97. у наслову место „у пчеларство“ треба „у пчеларству**. На стр. 98. ред 14 од горе место „џ“ треба „х“, место „инерцијам" треба „инерцијом" На стр. 100 после трећега реда од горе долази 6 ред и даље, а после последњега реда долази 4и 5 ред. На стр. 101 ред 22 од горе место „функциони" треба „фрикциони" На страни 106 ред. 3 од горе место „предотварају" треба „представљају" ред 31 од горе место „жирити“ треба „ширити" На стр. 107 ред 31 од горе место „месту“ треба „листу“ ред 32 место „дружи" треба „здружи". На стр. 108 у 12 реду место „лоии“ треба „ломи„.

Чланарина је за члзноие утемељаче једаред за увек 100’ — Днн., аза ре довне чланове 30 Дин. годишње Редовни чланови добивају лист бадава, а утемељачи плаћају годишње за лист 15' — Дин. Претплата је за нечлзнове 30 Дин. годишње а плаћа се унапред за целу годину

Претплату и огласе треба слати „Српској пчеларској вадрузи* у Руму. Рукописе, питања, књиге, листове у вамену и рекламације (потраживања недобивених бројева) треба слати уредништву „Српског пчелара" у Земуну.

Цене огласима у „Српском Пчелару": Оглас на иелој страни: једанпут стоји 60 Дин; трипут за 10% јефтиније; на пола године 20% јефтиније; на целу годину 30% јефтиније. Оглас на пола стране: једанпут стоји 30 Дин ; трипут 10% јефтиније; на пола године 20% јефтиније; на целу годину 30% јефтиније. Оглас на четвртини стране: једанпут стоји 20 Дин.; трипут 10% јефтиније; на пола године 20 / в јефтиније; на целу годину 30% јефтиније. Оглас на осмпни стране: једанпут стоји 15 Дин.г трипут 10% јефтиније; на пола године 2О г / о јефтиније; на целу годину30% јефтиниј е.

128