Srpski pčelar

Друштвене вести.

Среска пољопривредна изложба у Ваљеву. У сали среза ваљевскога одржана је 12. јуза о. г. конференција претставника свих привредних друштава ради одржавања заједничке пољопривредне изложбе. Решено је да се изложба одржи од 11 —l4 октобра о. г. ана изложби да буде заступњено сточарство, воћарство и пчеларство.

Пабирци.

Излет матице. Код пчелара влада опште мишљење, да матица излази из кошнице само при излету на оплођење и кад са ројем изађе. Али неки пчелари кажу, да су видели, кад је матица излетила из кошнице, па се поново вратила. За време тога кратког излета код исте кошнице био је нормалан лет, а није био живљи лет, као нпр. при излету на спаривање или при ројидби. Неки пчелари кажу, да при првом излету на чишћење и матица кад год излети на чишћење.

Зашто пред главну пашу не треба ројити? Рој пред главну пашу или у почетку главне паше значи губитак меда, јер се друштво подели, па једва скупи за своје издржавање. Ако пред главну пашу пчеле начине матичњаке или ако има залежених матичњака треба пажљиво све матичњаке посећи. А да се сузбије нагон за ројидбом треба из кошнице извадити један сат са зрелим леглом, (ако су мањи оквири онда два сата затвореног легла) и дати оквир са вештачким сатом. Или можемо матицу са ханемановом решетком затворити на неколико оквира и тако плодиште сузити. Да нам пчеле више меда сакупе у главној паши друштво не сме бити без матичњака нити се сме друштво делити.

Колики кошница може један пчелар држати ? Коме је пчеларство споредно занимање и забава, може у реду одржати 30 до 50 кошница. А коме је пчеларство главно занимање он може сам у реду одржати 150 до 200 кошница. Код нас је паша осредња, с тога није саветно већи број кошница на једну месту држати. За већи број кошница пчелар треба да има помоћника и још једно место за пчелињак т. ј. треба да има два пчелињака. Поред тога мора се у обзир узети строгост пчелара, удаљеност пчелињака, саобраћајне прилике, и т. д.

(Jug. Imker).

127