Srpski pčelar

Разно

НАШ МЕД ОДИКОВАН У БЕЛГИЈИ.

У Брислу одржана је пчеларска изложба. Г. Вилим Шер трговац и пчелар из Земуна послао је на ту изложбу меда и то: багреновац, босиљковац, ливадски и шумски. Од једног свога пријатеља г. Шер добио је писмо у ком му јавља, да је његов мед ради свога квалитета одликован првом наградом, а за који дан добиће и диплому са изложбе. Кад наш мед у иностранству добија прву награду, онда је то знак, да је наш мед одличног квалитета. Захвални смо г. Шеру, што је мед на изложбу послао, па су и Белгијанци стекли лепо мишљење о квалитету нашег меда. Кад се у другим државама приређују пчеларске изложбе, треба слати наш мед, да и други народи виде, да је наш мед одличног квалитета. То ће бити најбоља реклама за наш мед.

Зашто шећерна вода није универзално средство, које чува од срдобоље. Проф. Цандер сматра за сујеверје тврдњу о повољном деловању шећера, а тако исто и о штетном утицају неког меда. Не спречава губитак друштва шећер него вода, која се у њему налази. Густ мед од хељде и јеле, особито кад је топло и суво лето, врло мало има воде. Ради тога може се зими врло лако појавити жеђ. Пчеле су тада немирне, у узбуђењу испуштају поган, отпуштају се од зимског клупчета и много страдају. Дамо ли им преко зиме течне шећерне воде, тада нема жеђи и поштеђене су од њезиних рђавих последица. (Der jug. Imker.)

Француски медењаци. У Ј / 2 кг врелог меда растопи 50 гр масла и додај г / 2 кг брашна, кад се охлади 7гр у руму растопљеног поташеа, остави тесто 2 дана да стоји. Сад додај 30 гр исеченог бадема и ушећерене коре од лимуна, добро измеси, разви танко, исеци и пеци у намазаном плеху.

168

Ради болесши уредника који је уједно и ексаедишор листа закаснило се са ексиедицијом 9 броја „ Сриског Пчелара и . Умољавају се иошшована г. г. чланови и иреилашници да изволе ово на знање узеши. Српска Пчеларска Задруга у Руми.