Srpski pčelar

г) Како пчела скида ваш?

д) Прелажење ваши са једне пчеле на другу.

хладноће сасвим прибиле једна уз другу и тако мировале. Истовремено су мировале и ваши на њима. Али кад смо рукама загрејали суд, у коме су се налазиле пчеле, почело је за кратко време све живље кретање пчела по суду. Упоредо с тим почеле су се кретати и ваши по њима. У овоме случају мировање вашију било је зависно од температуре, али оно зависи, без сумње, и од физиолошког стања организма (глад итд.). Кад има повише вашију на пчели, онда оне често праве „колону по један“ на тораксу пчеле. Тада једна седи на грбачици, а остале пред њом (једна за другом). У таквим колонама налазили смо највише по 3—4 ваши. А кад пчелу нападне још више вашију, онда оне заузимају и остала заштићена места на тораксу и абдомену, па чак и на глави.

При скидању ваши са торакса пчела се служи средњим паром ногу. Левом или десном ногом она прави рефлексне покрете („рефлекси чишћења") и на тај начин покушава да захвати ваш. Ваш се вешто уклања (парира); а не да се скинути ни онда, кад буде захваћена пчелињом ногом. Каткада је пчела ногом сасвим одвуче на бочну страну нагрудника, али се ваш ни тада не да скинути. У немогућности да је скине, пчела превлачи ногу преко ње, а она се одмах затим враћа на старо место. Кад се ваш налази на глави пчеле, рецимо, за време узимања хране, пчела покушава да је скине првим паром ногу. Али се ваш ни у томе случају не да скинути, већ бежи на торакс. У једном случају посматрали смо, како се пчела бори са 3 ваши, које су јој седеле на тораксу. Она је покушавала да их скине, радећи наизменично левом и десном ногом (средњи пар). Ваши су вешто парирале сваком покрету пчелињих ногу, узмичући у страну. Тако су ваши „играле по команди", а можемо рећи, да је и пчела „дириговала по команди*.

3. октобра (1932.) ухватили смо 4 пчеле. На свакој је била по једна ваш. Заједно са вашима метнули смо пчеле у стаклени суд са парчетом саћа, у коме је било нешто меда, Испочетка су пчеле покушавале да изиђу из суда, али су се за неколико минута умириле и окупиле на саћу. Стајале су једна до друге, тако да су се и додиривале. То је био погодан моменат за ваши, да прелазе са пчеле на пчелу.

157