Srpski pčelar

је посао код нас рекламиран без разумевања и претходног опита. Идеја о узимљењу пчела на више редова ниских оквира (кошнице Гедона, Хеида) потекле су искључиво пчеларењем на малим оквирима, чији један ред није довољан за плодиште. У Америци није много распрострањено пчеларење на плодишту од два реда оквира. То је потиснуто проширивањем плодишта на 12, а пре десетину година и на 13 оквира Лангстротове мере у плодишту са једним редом. Па и ово се потискује усвајањем повећане мере оквира у кошници Џембо (Jumbo), која је у суштини преиначена кошница Дадан-Блатова (R. Root: АВС und XYZ of Bee Culture“ у руском преводу и издању 1926 г.).

У месецу новембру настаје теоретски течај у пчеларевом самообразовању. После тог зимског течаја успешније he се шегртовати код искусног пчелара, мајстора, kora посао и дела беличају. Пчелар није биће хладне крви као пчела да га хладноћа обара дремежом. Па ма се она осећала из вођства наше организације. Пчелару не сме тећи време у залуд, у дремању. Треба оправљати поједине пчеларске потребе. И читати свакога дана јер се пчеларска наука и пчеларска вештина налазе у непрестаном напредовању. У овом напредовању пчелар мора одабирати у читању, чупањем и уништавањем посејаног корова у нашу пчеларску књижевност. И својим учешћем у пчеларској организацији настојати да се развијају започети покушаји и испуне дата обећања за истинско напредовање нашег националног пчеларства.

Утопљавање кошница.

К. СЕПЕРОВАЦ Земун.

У неким пчеларским књигама и листовима читамо, да треба кошнице у јесен утопљавати, да нам пчеле боље презиме. Разлози за утопљавање кошница изгледају нам потпуно оправдани, а против заштите и утопљавања у начелу ми ништа немамо. Али неки пчелари то утопљавање криво схваhajy, многи претерују са утопљавањем, а то претерано утопљавање шкоди, многи од тих ревнитеља доброг утопљавања боље би прошли, да нису своје кошнице утопљавали. Неки пчелари у јесен утопљавају своје кошнице ради бољег презимљења, па не могу довољно да упакују своје кошнице. Да би кошнице што боље утоплили ти брижни и ревносни пчелари стесне плодиште, сузе лето, а кошницу испуњавају сламним јастучићима или сеном или маховином,

148