Srpski pčelar

већим делом исчезнути жеђ. Ова наиме у већини случајева не зависи од безводне залихе него од оскудице ваздуха, коју проузрокује јако сужено лето. Ради суженог лета и стиснутог плодишта зими пчеле почињу брујати, да се спасу од гушења. Ради кретања и узрујавања пчеле троше више хране с тога хоће да се појави и срдобоља. Дакле и зими пчеле требају свежи и увек изједначени ваздух. Промена ваздуха кроз зидове кошнице немогућа је, зато треба имати одговарајуће лето и пазити, да се пчеле узиме ближе лету. Свежи ваздух пчелињем друштву врло је потребан, али штетна је промаја. Поједина пчела је слаба и њежна, али у друштву она је врло јака и отпорна, кад је добро узимљена способна је и најјачу зиму да издржи. Пчеле морају бити отпорне, оне треба да су издржљиве, оне бивају прекаљене да све лако сносе. Главни услови за узимљење пчела јесу добро друштво са доста младих пчела, млада матица и добра залиха течног меда око зимског клупчета, а то су уједно и три јемца за добро презимљење пчела. Овако узимљење пчеле не требају посебног паковања и утопљавања, ни сужавања лета и стешњавања плодишта. Искусни пчелари држе своје кошнице и лети и зими на истом месту, у истим кошницама са нормалним плодиштем па им пчеле не умиру од зиме. Истина у севернијим државама зими уносе пчеле у посебне зимовнике, али код нас то није потребно. Ко баш хоће може своје кошнице унети у неку стају или сув подрум, али ипак морам нагласити, да пчеле боље презиме на пољу него у влажном подруму.

Домаћа прерада меда.

1. Медна и медно-воћна вина.

В. ЈОВАНОВИЋ, Крагујевац

Домаћом прерадом меда пчелар попуњује и украсује свој сто. А по каткад убрза и само уновчавање меда. Разна медно-воћна вина, ароматични воћни напитци и конзервисано воће (компоти) ако се справе с медом укуснији су и лековитији. Али треба знати како се прерађује мед. У „Српском Пчелару“ изнећемо најпотребније пред његове редовне претплатнике и замолићемо да они о овоме упознају и нове читаоце.

Ваљано справљено вино од меда или меда и сока јагодичастог воћа су најукуснија вина у пчелареву дому. За окрепљење изнурених радом и годинама и реконвалесцентне болеснике оваквим се винима признаје већа лековитост но обичним винима.

151