Srpski sion

С тр. 50.

Б р . 4.

нису у стању поменуте дуговпне испла- и да те закљупке своје преко епарх. адм. тити — себе закључком обвежу, да Ке и одбора саборском одбору ирипошљу. дотле, докле тај свој дуг не нснлате, на Из седниде саборског одбора, држане свуколику своту дуга б°/ 0 камату плаћати у Карловцима 13. (25.) Октобра 1890. Георгије с р. Патријарх.

ПРИВРЕМЕНО УПУТСТВО 3 1 М1ТШ7 2 КЊИГОВОДСТВО СРПСКИХ НАРОДНО-ЦРКВЕНИ! Ф0НД0В1 2 ЗАКЛАДЛ, које је закључком саборског одбора на темељу одобрења високог кр. уг. министарства богочасти и јавне наставе од 24. јула 1890. бр. 28849 — издано и наредбом Његове Светости г. Патријарха српског од 20. јануара (1. фебруара) 1891. бр. С. 0. 1562 ех 1890 извршењу приведено.

1. Благајна српских народно-црквених Фондова и заклада стојн под унравом мн трополита-патријарха српског. Њему (патрпјарху) су за рад пристав љени фондовски први и други књиговођа, и фондовски благајник 2. За благајну постоје три кључа. од којих је један у митрополита-патријарха, други у благајника, а трећи у I. књпговође. За сигурност благајне у онште, као и за истинитост по дневнику исказане готовине, тако и државних п приватних обвезница, друштвених акцијаи књнжица, купона и других напира од вредности одговарају и јемче иста лица, којима су кључеви благајне поверени, солпдарно. 3. У отсутности патрпјарха прима управу благајне и кључ касе његов заме ник у председништву саборског одбора. На место отсутног благајнпка, или I књиговође, или кад би једно или друго место истих унразњено остало, поставља патријарх нрпвремене замеппке. Предаја кључа и благајне истим заменицима бпва ио зашвученпм рачунпма п сконтровању благајне; они одговарају и јемче за свој рад онако исто, као и прави чиновници. 4. За рад (манипулацију) у благајни нужиа еу сва три лица у којих су кљу ч^Ш 1 .о:д касе. Нћвце и иапнре од вредности припоште, као п оне, који се

уираво касп доносе, нрима митрополитпатрнјарх са благајником. Поднеске односпо протупризнанице упућују се књпговођи, да их у главни дневнпк уведе Признанице потписује патријарх и благајнпк, и ако је с истима и изјава за брисање отплаћених канитала скопчана, и I књиговођа. Ако се тиче брпсања такових свота, које су у парници биле, има се предходно преслушати и фопдовски Фискал. 6. Присутним примачима издају се нов ци у каси. Новци, који се иутем поште на страну шаљу, предају се, пошго се уведу у уручбенн заниснпк, п благајннк исти потпише, њему на експедицију; он је одговоран за исту, н предаје дотичне нредатнице поштанског уреда каси, где се с уручбеним записником чувају. Своте, које превазнлазе 200 Фор , иредају се поштм пребројене. 7. О примању н издавању новаца и нанира од вредности (5. и 6.) води благајник главни дневник за све Фондове, а осим тога дневник посебнце за свакп фонд. У главни дневник уводи позиције у оном истом реду, како је примање и издавање ишло. Свакп дан иосле манипулисања с касом закључује благајник главни дневник и исказује стање благајне.