Srpski sion

Сгр. 122.

„СРПСКИ СИОН."

Б р. 8.

унутарњем суштаству поједнног човека, ност морају бити свуда и свагда једнаки онда нравственост најпосле мора разлпчита но суштаству. — На ту унутарњу пробити за сваког иојединог човека, онда, као тивност, као што је познато, наишла је и што се види, закон и норма за нравстве морална Кантова система. (Наставиће се).

ргцкноуктбшие нпкотоп.шм. мт,стг сдокт1њскт»шх1» гевлнгедннхг VI. МАТ. XVI. » XVII. 1.

У старом словеис.ком језику кардинални бројеви слажу се с оном речју, за коју су нривезанн у падежу, а у броју не. Кардинални бројеви цдтћ, шестк и т. д. јесу збпрве именице, зато и стоје у једнпни ма да су привезане за реч, која стоји у множпнн, н. п. |(.штс дн пб рл^оумшете, пп пош. ннте идтн хлккг. н л т н тмслммглмт,, н коднко конп, кт.здеге. Еуап^. 5. Маић. 16. 9. Миошестн д|.нем» ноитт, Енсоуст« Петрл н Иикокл н Нолнл крлтл геноу. 1/. 1. У првом прпмеру нлтн слаже се са тћнсжштдић само у падежу, јер плтн ст»ји у дативу сингулара а тисжштдмђ у дативу плурала а у броју се дакле не слажу. То долазн отуда, што су кардина лија ндтк, шестк збирне именице, те у једнини значе множину, дакле не треба у плуралу дасгоје, ма да су и привезане за именице, које стоје у плуралу Испоредимо та ме ста са истим местима у црквенословенском јеванђелију. У црквенословенском јеванЕарловци. ђелију гласе та два места овако: Нс оу ли рл.зУл\+,етб: ниже помнитс пдгћ. ул-ћвм П А Г И лу 7, ТК1СД|рЛЛ1Х, И кзлнкш ки»шх ВЗАСТ6 16. 9 И по дн(\*7, шестиуА подтж 1ис$сж Ппрл, и 1лки»ва, н 1иннн<Г врлтл еги> 17, 1. Како ћемо протумачптп то пдтил\ж, и шестиух у црквенословенском? Пдтк, шјстк мењају се по другом разделу пете врсте као костк па кад би патк, ш«стк и употребили у плуралу, онда би морали нмати датив нлурала патјлак , а локал плурала шестеуж. Откуд дакле патил\ж, шести\-х ? Ја држим да су у црквено словенском ти облици постали ради конгрујенције по аналогији оних речи, за које су били привезани, пошто !е н?.ставак плурала од тих речи додан на облпк сипгулара од кардиналија. Тако је од пати ТК1С/,МрЛЛ\7, иостало ПДТИ-МХ ТК1САЦЈЛл\ г а , од шестн дне\"а постало шести-р ДНЕ-уХ. Јован ЖивановиЗј..

ЈЕРАРХИЈСКИ ФОНД ЗА СВШТЕНИЧКЕ УДОБИЦЕ И СИРОЧАД. (Гла.о једне попадије из Бачке.)*) ^ј |М 1(Гречаснп господин прота плашчански и нада се, да ће овај ту ствар решити Х Н|п;о.1а Косановић рекао је у 6. алн ја се бојим да не ће опет ништа бити.

броју „Срискога Сиона," да нема важнијег н прешнијег предмета за саборску расправу од удовпчког Фонда. То је заиста тако Г. нрота апелује на сабор карловачки

Истина, да сада има највише изгледа за то, јер на челу је сабору Патријарх, који је и сам имао жену, који и сам има децу, који је живио у народу, ходио по кућама свештеничким и зна за јад и невољу свеш-

*) Надамо~се, да ће ово занимљиво и оригинално мишљење о том велеважном питању ванимати наше читаоце. Предлог је мадо претеран, али нека се чује и женски глас о тој отвари. Уредн.