Srpski sion

С тр . 256.

„СРПСКИ СИОН."

Б Р . 16.

ГГодноси црквени одбор главној скупштини сазваној за 7. април 1891. — VII. — Панчево 1891, штамнарија браће Јовановића. — У чет вртипи, 14 штампаних листи. — У ову књигу уврштен је именик ч:>анова управе срп. црквене општине панчевачке ; за тим извештај о годишњем раду и најпосле рачунски извештај о стању иметка општиаског и иојединих заклада. Укупно стање увећало се год. 1890. са 14.851 ®ор. 25 н., што сведочи, да општина ова добро манипулише својим имањем. У опште срп. цркв. оиштина ианчевачка моз^е служити за углед другим онштинама по свом примерном раду, уредности и наиредовању ! — Венеција. Усиомене с иута. Написао Марко Цар. (Друго поправљено издање.) Издање срнске књижаре и ш гампарије Браће М Поиовића у Новоме Саду, 1891. — 8-на, стр. 112. Цена 50 новчића. — Ратарке.. Кљижице за поуку и забаву српском рат°рском свету Издаје накладна штамиарија у В Кикинди, 189.. — Број 7. Зликовац и Петко. Прииоветка Александра Т. Погоског. Стр. 54. — Цена 14 новчића. — Број 8. Шта држн људе. Ириповетка Лава Толсшоја. Стр. 32. Цена 8 новчића. — Ђрој 9. Христос у гостима код паоре. Приповетка И С. Љескова. Стр. 16. Цена 4 новчића. — Све три приповетке ове прештампане су из В. Кикиндског недељног листа „Садашњосш", а нревео их је с руског М II. Тушоров. — Зборник позоришних д9 1г Свеска два десеш девеша. „Граничари" Позоришна игра у три чина с певањем. 0 ( Јосифа Ф/ ајденрајха За српску позорпицу удесио А. Хаџк% — На свет издаје: Уирава сриског народног иозоришша. Трошком српске књижаре и шгампарије Бра^е М. Поиовиба у Новом Саду, 1891. — Стр. 84. — Цена 30 новч.

ИСПРАВАК. У мом чланку „ 0 буду%ем уређењу Еиаржија " (бр 14. стр. 219. I. стунац) поткрала се „Српски Сион" издаз! еваке недељз н великом табаку. Цена му је: За Аустро^Угарску, Богну и Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 9 фор,. а на чертвт године 1 Фор. За сшранг земље на голин\г Г» лпп- Из Србије ирима претплату књижара В. Вадожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

у штампи мало омашниЈа погрЈешка, по којој би се могло мислити, да сам ја за епарх. скупштину рекао, да је без икакве цијели и користи. Тако ја нијесам написао, него овако — „скупштини која н. пр. код нас данас без икакве цијели и користи има што непнсменијех што писменијех чланова скоро два нута више, него наш оншти цркв. нар. сабор." Није дакле скупштина „без циЈ *ели и користи," него је онај превелики број скупштинара „без циЈ *ели и користи" по моме мишљењу. Н. Косановиб, протопресвитер.

Из Адонистмјв „Српског Сма". —■ Са многих страна добијамо неилаЛена< иисма са ознаком на куверти: „ званично ". Но како наша иошта неће да зна за та „званична" писма, наплаћује од нас за свако двосшруку таксу. Молимо дакле свакога, да на писмо марку

прилепи, пре но што иначе штету чини.

нам га пошље, Јер нам

—-ч/^ ^/ ОГЈ1АСИ.

19 ОГЛАС. По закључку местног црквеног одбора од 5. априла о. г. има се св. црква каћска сиоља сва ренарирати и окречити, порта оградити; нова штала и шупа изидати и сва здања црквене општине оправити и окречити — те се ставља до знања сваком подузимачу, који би вољан био овај посао предузети, да се до дана 28. априла (10. маја) о. г. у 2 сата носле подне, кад ће се на лицу места дражба на мањак обавити, изволи нријавити. По прорачуну исклична је цена 3000 ®ор. Сваки подузимач, који би вољан био лицитирати, има пре тога 10°/ 0 пишмалука положити. Влижи услови могу се сазнати у ошптинској писарници. Из седнице срн. прав. црквене општине у Ка 1у, држане 14 (26.) анрила 1891. Неотор Радујков,

1 — 1

председник.

%

Претпдата и огласи шаљу се накладној шшамиарији А. ПајевиЛа у дунавској улици, а рукоииси уреднику Сави ПешровиНу у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукописи се не враћају.

издање и штампа а. пајевића у новоме саду