Srpski sion

Б р . 16.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 255.

ских и хрватских закона, као и односне министарске наредбе, јер је то нужно за званпчан поступак код највиших автономних власти. По извештају књиговодства има за ову годину да се плати о..о ао милијона неуплаћеног ве розаконског приноса и саборских трошкова. Одлучено је, да се ностотак (проценат) код хипотекарних зајмова, којије до сад износио 7°/ 0 , снусти наб% ; а т о ће важити од 1. јула 1891, како за нове тако и за старе зајмове Тиме ће се лакше моћи плодоносно уложити новац народних Фондова, који је до сад често у великим свотама без камата у каси лежао. — Дозвољене су извесне своте за оправку епископских резиденција у Плашком и Пакрацу — Закључни рачуни, које је зготовило књиговодство народних Фондова за годину 1890, издани су на нреглед члановима саборског одбора Павлу Јеремићу у Јустину Коњовићу. — Одобрено је више з&јмова на сигурну хинотеку у износу око 40.000 Фор. — У иогледу ппделе земље из оставине Војновића изаслана је комисија у Ст. Бечеј, да спроведе поделу између Фондова и гимназије карловачке. Позваће се и патронат исте гимназије, да и он изашље свога изасланика за тај посао — Одобрене су још неке припомоћи, и то : црквеној ошнтини у Прогару 200 ®ор. на годину; — пароху Павлу Бојићу у Белом Брду 400 Фор. у име годишње мировине; — цр квеној општини у Илоку повишена је припомоћ од 100 Фор на годишњих 200 Фор., али мора имати самосталну парохију; — проти горњокарловачком Николи Беговићу за издржавање капелана годшпње 300 Фор-, — и нароху Кости Николићу у Калазу у име иогребних трошкова јереја Симе Недића 150 ®ор. једаред за свагда. — Неколико молбечица срп црквених општина и свештеника ради нрипомоћи — издано Је на извештај енарх консисторијама односно адм. одборима — Одобрени су многи закунни уговори о залишним сесијама. — У овом заседању саборског одбора, које је трајало *»е тири дана, решено је око 300 предмета. Идуће заседање биће у половини месеца јуна о. г. (Расход папе Дава XIII.) нрешаоје прошле 1 890. године преко 200.000 динара (Франака) више, него што пана обично троши. С тога да би накнадио тај дрфицит , наредио је, да се од 1. јануара о. г. може ноходати ватикански и латерански музеј беснлатно само четвртком. У све остале дане, осим суботе, кад је музеј затворен,

сваки који жели походити музеј, мора платити за улазницу једну лиру (динар). Та папина наредба изазвала је огорчење и нротест у опште; на и сама нолузванична штамна устала је против те наредбе. Ђ. Б. (Број евештено -служитеља у Русији.) Из извештаја „свнт&ишаго правителБСтвуклцаго Синода" у Русији види се, да је било 1:87. год. у Русији свега 101.920 евештено-служитеља. Од ових је било 40.375 протојереја и евештеника, 11.212 ђакона, 44 548 „причетника," и 5785 осталих свешгеника, који су по варошима, које не потна^ају нод округе. (Одбор за прославу стогодишњ; ц > песника Симе Милутиновића у Сарајеву) издао је позив на народ срнски ради нрилагања на аодизање сиоменика и сшииендијског фонда у спомен нокојников. 5. октобра о, г навршиће се 00 година од рођења великана-песмика Симе Милу■гиновића Сарајлије или — као што је он сам себе називао — Чубре Чојковића. Он се родио у Сарајеву 5. окт. 1791 а преминуо је у Београду 30. дек. 1847, где је сахрањен код маркове цркве у Палилули. Сарајевски одбор обраћа се свему народу срнском с молбом да се што вшпе ирилога прикуни на поменуту цел Сарајевзком одбору је иредседник Григорије М. Јефшанови%, иодпредседници су : Васо С. КраљевиИ и Ристо Т>. БесаровиЛ, а иеровође: Стево Калу/јерчиН, Мита Сг Клицин и Коста Јравањ, осим тога има 8 одборника и благајн к Јефшан Десаив, коме се прилози досгављају. И у Иеограду и но другим местима српским склопили су се већ одбори за прославу те стогодишњице и за купљење прилога на сноменш; п фонд Симе Милутиновића. У прилагању на ту сврху особито се одликују Срби у Сарајеву, који су већ првога дана уписали нреко хил.аду Форината добровољних прилога. Изгл^дн су, да ћс се скупити веома знатна свота нри .ЈО! а.

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ. (Молпмо иоштоване писце, уредништва срнских листова и издапаче књига, да нам своја издања на ириказ достављају. Молимо тако нсто славна уредииштва, да нам своје листове у замену шаљу.) — Жввештај о раду и стању панчевачке српске православне црквено опгатине за годину 1890.