Srpski sion

Стр. 446.

„СРПСКИ СИОН."

Б р. 28.

новићу илата не издаје. Одобрена је лицитација, којом је земља манастира Св. Ђурђа иод закуп на 10 година издата. — Одобрена је још награда из епарх. Фонда Ђуровићу 30 Фор., који је три меседа за одбеглог канцелисту Кириловића дужности вршио, и Дру Сави Поповићу 50 Фор , што је неколико недеља овде радио. Остали предмети били су од мањег значар. В. ОГЛАСД*

07 0 Т Е Ч А Ј, Ради понуњења учитељског места на вероисповедној школи у селу Грабовцу (Толњањској жупанији) које је оставком г. Бранка Влашка лића упражњено, овим се отвара стечај. Плата је учитељска 120 ®ор у готовом норцу, даље: кост, квартир, огрев и послуга у Манастиру. У дужност му спада у цркви недељом и празницима појати, и децу томе обучавати, поред тога сходно се дицинлини манастирској понашати. Изискује се да је самац, снршен препаранд са знањем мађарског језика. Молбенице имају се најдаље до 10. августа по старом календару т г. на местни школски одбор у манасгир Грабовац управити (р р. ВопућаЛ). У М. Грабовну 2. јула 1891. Доситеј Милетиб, Антоније Маркови^, 1)акон ћ перовођа. игуман и ггредседник.

СТЕЧАЈ. Овим се расписује стечај на упражњену учитељску штацију у Иванди (^ечкеречка жупанија). Плата учитељска састоји се из годшпњих 400 ф . а. вр., паушала 5 ф , за своју потребу 2 хвата тврдих дрва и за школ. пећ колико дрва треба, са пристојним здравим станом од две собе, кујном, шпајзом, свпњцем, шталом и плодоносном великом баштом; од укопа где буде нозван 50 нов. Дужност учитељу је у цркви појати, у томе и школ. децу обучавати и шњима редовно у цркву долазити и све школ. уредбом прописане предмете у школи предавати. Ко жели ово место получити, нека се са својом ваљано инструираном молбеницом до 31. јула (12. августа) т. г. на долеподписаног иредседника обрати. Ако је коме могуће и лично се дана ЈЗ. јула на св. Архангела Гаврила као на дан храма ове св. цркве ирикаже, узеће се у обзир. Избор обавиће се 6. авг. т. г. Примјечава се да и школске четир ланца ораће земље имаде, која се за сада због нагомиланог норезног дуга под аренду даје. Мишко Перинац Васа Станојев перово!,а. председник.

Ш. С. 118. ис~1891 С Т Е Ч А Ј. 65 Х ~ 3 На упражњено месшо редовмог арофесора на сраској иравославној учишељској школи у Сомбору, који ће имати дужност да предаје српски језик, стилистику и сриску књижевност са историјом књижевности, даље општи и отачаствени земљонис, историју српску, отачаствену и ошпту а но околноетима и науку о земаљском уставу и немачки језик, и да привравнике у специјалној методици тих предмета упућује, са обвезом предавања у 18 — 20 седмичннх часова, — овим се отвлра стечај. С тим местом скопчана је годишња плата од 1000 Фор. а. вр. и 10% те плате у име станарине, и после сваких иет година успешне проФесорске службе годишња новишица од 100 Фор. а. вр. а после 30 година службовања мировина у износу постигнуте плате. На ово проФесорско место могу компетовати само они Срби православне вере, који су оспособљење за предавање горе поменутих наука на свеучилишту или којем вишем педагогијском заводу стекли, или те науке на тим заводима слу шали, а нрвенство имају оснособл>ени за горње струке гимназијски или препарандијски проФесори. За случај ако такових компетенага не бн било, имаће дотични за годину дана иснит за нроФееорско осиособљење ноложити. Молбенице своје којима се имају приложити крштепо писмо, сведочба о проФссорском оспособљењу односно о свршеним наукама, сведочба о досадањем службовању и најноеле сведочба о религиозно-моралном и политичном поведењу, ваља да комнетенти поднесу подиисаном председништву најдаље до 3. (15.) августа 1891. У Карлпвцима 3. 15.) јула 1891. Председнрштво срп. прав. нар. цркз. Шкслског Савета.

С Т Е Ч А Ј. Усљед оставке г. Александра Паланачког, учител>а, расписује ее овим стечај на овдашњој срп. прав. вероисповедној основној мушкој школи за ниже разреде. Рок стечају 6. (18.) августа о. г. Плата учитељска је у готовом новцу 420 Форината, 2 ланца ораће земље, '/ 4 лан на баште у пољу, на коју учитељ порез плаћа, и стан у натури. Дужност је изабраног учител>а за левом невпицом у цркви нојати и све уредбом прописане предмете у школи иредавати. Ваљано инструиране молбенице имају се упутити на нредседништво школског одбора. Првенство имају они, који су и из мађарског језика осиоеобљени. Из седнице школског одбора држане у Срн. Итебеју '^9. јуна (11. јула) 1891. Ст. Мишкоги& Тоша Дау перовођа. председник.