Srpski sion

С тр . 542.

,СРПСКИ сион.«

Б р . 33.

за слушаоце техиике 600 «>ор., за горњу реалку 500 Фор. а за доњу реалку 400 ®ор. Питомци морају слушати науке у Угарској.

НОВБ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ. (Молммо иоштовапе иисце, уредништва срискнх листова п издаваче књига. да нам своја нздања на прпказ дост?вљају. Молнмо тако исто славна уредништва, да нам своје лпстове у замену шаљу.) — Михајло Мијук Опачи 1 , јереј и иарох Дубичкп. — 1891. — 8-на, стр. 20. — Ова је пЈЈошир« датирана у Дубици, на Снасов дан 1891. са нотписом : „ Борци за иравду и асшину У тој кн.ижпци — да у кратко кажемо — износе се многе злоупотребе н изгреди иои-Мијука ОаачиИа, пароха дубичког, те се против њега диже јавна оптужба и тражи се, да га казни консисторија горљо-карловачка. Но међу тим истрага, којује консисторија наредила, показаће шта је у ствари. Из Арнимрје „Срасм Сиона". — Са многих страна добијамо неилаЛена аис.ма са ознаком на куверти : „званично 11 . Но како наша иошта неће да зна за та „званична" писма, нанлаћује од нас за свако двоструку таксу. Молимо дакле свакога, да на писмо марку нрилепи, ире но игго нам га пошље, јер нам иначе штету чини.

ОГЈ1АСИ,

103

СТЕЧАЈ.

2 — 3

Овим се расписује стечај на два упражњена стипендијека места у заклади народног добротвора Луке Миланковића и сестре му Марије Петровићке, за слушаоце реалке или технике. Годишња је сгипендија 500 ®ор., која се добија у десет месечних оброка т. ј. од почетка до свршетка школске године. Молби ваља прикључити : крштено писмо, сведоџбе о свршеним наукама, сведоџбу сиромаштва и лекарску сведоџбу. Рок стечају шест недеља од нрвог увршћења. У Новом Саду 31. јула (12. августа) 1891. Црквенг сдоср.

113

Стечај.

1-3

Усл>ед оставке г. Витомира Максимчевог, учител.а, овим се у Срп. Неузини стечај отвара. Рок је стечају 8 (20.) сеитембар о. г. Плата је 400 Фор. ав вр. у готовом новцу. 4 ланца ораћс земље, на коју учител. сам иорез плаћа, 20 Фор. у име школске ноелуге, 5 Фор. у име паушала, слободан стан са баштом у износу од 200 □ хвата; два хвата тврдих дрва и зимски огрев. Од погреба где буде позван добија : за велики 1 Фор., за мали 50 новч. награде. Дужност је учитеља, осим нредавања у свакидашњој и повторноЈ школи, још и појање у св. цркви п обучавак.е школске младежи у појању — као и прн одборским седпицама место перовође бееплатно заступатн. Првенство имају они, који су вични цркв. нојању. Молитељи нска своје молбенице са сведоџбама о свршеним наукама, положеном испиту из мађарског језика и добром владању овомесном Школском Одбору ношал.у. Из седнице Школ. Одбора у Сри. Неузчни, држане 0 (18. августа 891. год. Школски Одбор.

Бр. 157.

01.

0 г л д с.

з—з

95

Унисивање ученика за шк. годину 189'/ 2 . на овдашњој срп. вел. гимназији ночин.е 1. сентембра но р. к. У I разред иримају се ученици на основу сведоџбе од IV. разреда основне школе, или на основу пријамног исиита ; у остале разреде на основу сведоџбе од претходног нижег разреда. Сви ученици без разлике плаћају по 2 ф. уписне таксе, по 1 ф . на библиотеку, по 3 ф . за „бапНаз" и по 70 нов. друге иристојбе. То се плаћа при уппсивању т и од тога се нико не оирашта. Школарине илаћа сваки ученик по 15 ф . на годину. Од плаћања школарине могу бити оиронггени они, који докажу сведоџбом школском, да се добро владају и да у наукама добро усиевају, и сведоџбом сиромаштва, да су сиромашни. 31. аугуста држаће се ионовни испити са ученицима, који имају да иоправе калкуле из појединих предмега. По закључку проФесорске конФеренције од 18. новембра 1884. бр. 46. и одобрењу тога закључка од стране всл. Патроната ове гимназије од 10. (22.) децембра 1884. бр. 139.-140. губе нраво на понављање испита они ученици, који на гореозначени термин не дођу, да понове испит. У Новом Саду 2. (14.) августа 1891. Управа срп. вел. гимназије.