Srpski sion

Е р . 33.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 543.

Бр. 158. — 91. С Т Е Ч А Ј. « ' У смислу иравпла задужбине Атанасије П. Гереског раеписује се овим сгечај на два штииендијска места но 1 50 ф . на годину. Ову штипендију уживају само ученицн ове гимназије, Срби православне вере из земаља угарске круне, но нису мскључени ни Срби православне вере из ^еча, Трсга и краљевине Далмације. Молитељи имају поднети своје молбенице потнисаној управи гимназијској најдаље до 8. (20.) септембра '>. г. и нрикључити им школске сведоџбе од последн.е две године, сведоџбу сиромаштва, сведоџбу лекарску и крштено писмо. Примедба. Осим тих штипендија издаје се сваке године из прнхода од светосавских беседа припомоћ четворицн сиромашних ученика ове гимназије по 100 ф . а десеторици по 80 ф. У Новом Саду 2. (14.) августа 1891. Управа срп веп. гимназије. СТЕЧАЈ. На упражњено место иароха у Ирхову, са платом VI. разреда, овим се стечај отвара. Који желе место то нолучити, имају своје ваљанч устројене молбенице, ако су из сгране енархије пугем своје надлежне консисторије, иначе нутем надлежног им иротопресвитера до конца месеца августа о. г. овамо поднети. Из седннце консисторијалне у Карловцима 23. јула (4. августа) 1891. држане. Архидијецезална Консвсторвја. Е. бр. 504. К.347 1891. СТЕЧАЈ. Овим се расписује стечај на два уиражњена стинендијска места но 105 ф. из закладе пок. Петра Божића. Стеченици имају доказати: 1. Да су Срби иравославне вере, 2. да су сиромашног стања, 3. да су последњу школску годину с врло добрим уснехом свршили, 4. да су душевно и теиесно потпуно здрави. За питомце могу изабрани бити само они, који су из епархије темигаварске, а међу овкма имају нрвенство, који су у Араду рођени. Молбенице се имају у року од 30 дана, рачунаЈЈпи од ирвог увршћења овога стечаја потписаној консисторијн поднети. Из конс. седнице, држане у Темишвару 24. јула (.">. авг.) 1891. Епарх. консисторија тем="шварс?а-

Бр. 862 ех 1891. Е. К. 278. Е АИ IТ. „ Овим се позива Раде Мишчевић из Муњаве, општине Јосиндол, котара Огулин, жунаније модрушко-ријечке, који је свој завичај и своју закониту супругу Василију оставио и некуда у свијет отишао, да се у року од три мјесеца дана, рачунајући од дана првог уврштења овога едикта или лично или писмено овој консисторији пријавп; — пошто ће се иначе у г бракоразводној парници, коју је нротив њега сунруга његова Василија нодигла, н без. њега, а против њега даље по закЈну ноступати. Из сједнице Епархијске Коисисторије. др жане у Плашком УО. јунија (2. јулија) 1891. Епархијска консисторија горво карловачаа.

С Т К Ч А Ј. Услед дописа кр. уг. шк. надзорништва темишварске жунаније, но којем се имају сва учптељска места с оспособљеним личностима нопупитп, а и по налогу еп. шк. одбора овим се расписује стечај на месго учитеља за четириразредну мешовиту српско-православну вероисноведну школу у Влајковцу. Плата годишња је учнтељу : 100 Фор. у.готовом новцу; 5 мет. жига; 5 мет. кукуруза ; 2 »ауа тврдих дрва. 2 фага сламе н слободан стан са баштом ; а дужносг је учптел.у осим школске наставе и у цркви нојатп. Рок стечају је до 25. августа ио ст к. 1891: Молбенице ваља унутити на потписаног. У Влајковцу 24. јула 1891, Ника Јоргови!, председиик.

3 ~ 3 С Т Е Ч А Ј. 101 Пошто се гласом одниса високе кр. земал.ске владе у Загребу, одјела за богоштовје и наставу од 5. Фебруара о. г. бр. 1080. има за нравославну младеж нижих пучких школа у Руми еистемизовати место посебнога кашихете, са којим местом скопчанаје темељна нлата од 400 Фор , станарина од 100 Фор., местнп доплатак од 100 Фор. и ираво на ужитак петогодишњих донлатака — то се о«им на то место стечај отвара с тим да се исто место још течајем ове гаколске године попунити има. Који желе место то получити, имају своје ваљано устројене молбенице, ако су из етрарв епархије путем евоје надлежне консисторијс, иначе путем наилежног им протопресвптерата до конца августа о. г. овамо поднети. Из седнице консисторијалне у Карловцима 23. !ула (4. августа) 1891. држане. Атхпдзјецеззлеа Ко "свстораја.