Srpski sion

Б Р . 19.

„СРПСКИ СИОН."

Стр. 315.

рамо, и не преостаје иам друго, но да га као брата ожалимо и оплачсмо. На погребу чинодјејствоваху : Павде Н. Јовановић, прота арадски, Леонтије Петровић, парох и Јевта Петровић, капелан батаљски, Андрија Путић, Парох чанадски, Дамаскин Ђорђевић, нарох нађлачки, Јован Продановић, капелан тисахиђогаки 7 Светозар Луцаји, ром. парох чанадски н капелан његов Јеросим Луцаји. На опелу је држао говор П. Н. Јовановић прота, а на гробљу се у име колега опростио од покојника лепим говором Сретен П. Јовановић, сврш. богослов. Вечан му спомен! Г. В.

0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. Г. А. Ј. у М. — Вагаа беседа отигала је у когаар — јер је пспод сваке критике. Похвално је од Вас гато хоћете да беседите — али треба најпре да учите и проучавате: гата и како ћете беседити. Г. В. П. у М. — Ова садашња беседа Вагаа задоцнила је те би несувремено било, да је сад доносимо — и ако је иначе са свим добра. Ви бисте могли за лист и друго гато нисати од прилике оно и онако, како сте и пре у практичном правцу писали. Поздрав!

Исправак. У 17. броју овога листа у чланку „Разночтениј е" на стр. 280, у другом ступцу а у 20 том реду од озго, поткрала се случајно погрегака, коју ваља овако исправити: Иза речи „београдско јеванђелије," треба да дођу речи „а најдоцније", а за тим долази: „на за то и одговара" и т. д.

0 Г п А С И. 0 Г Л А С. 5, > 1 - Ј Од стране потписатог иредседнигатва српскоправославне црквене онгатине расписује се овнм на дан 17. (29.) маја т. г. у 10 сати пре подне јавна устмена нонудбена расирава за оправку овдагање српске православне цркве н новог торањског кубета уз укупну ирорачунату своту од 3645 Фор. 31 новч. а. вр. Жаобина установљена је са 5% °Д прорачунате своте. Дражбени увјети, деталгаи трошковник, нацрт, као и сви на ту радњу односећи се нужни подаци могу се сваки дан у обични уредовни сати код овдагањег опћинског поглаварства увидити. Председнигатво српско-православне црквене опгатине у Манђелосу 5. (17.) маја 1892. Ђока Дмитровић, Председник : тутор. Никола Свирчевић.

0 Г Л А С. 48 ' По гласу одлуке местног цркв. одбора од 28. анр. (10. маја) 1892. г. има се св. црква рпвичка изнутра сва моловати, т. ј. свод кроз сву цркву и после зидови, а тако исто и олтар, — те се ставља до знања сваком подузимачу, — али који је прави уметник — који би исти носао вољан био предузети, да се до дана 17. (29.) маја о. г. у 2 сата после подне, кад. ће се на лицу места дражба на мањак обавити, изволи иријавити. Процена је учињена у 400 а>ор. а. вр. Сваки подузимач, који би вољан био лицитирати, има пре тога пред одбором 10 ®ор. а. вр. вадијума ноложити. П р и м е д б а. Самоуци неће се примати да лицитирају. — Уметници нак, који би лицитирати хтели, морају као такови сведоцбе цркв. одбору пре лицитирања покасти, да су доиста уметници прави. Из седнице срп. правосл. цркв. опгатине р ивичке, држане 28. априла (10. маја) 1892. год. Г^оргије Босиљкић, председннк.

СТЕЧАЈ. 3 ~ 3 У извргаењу закључка одбора овога од 26. Фебр. 1892. бр. 33/22. раснисује се стечај за попуњење два учитељска места на селпгатима српске православне оиштиие у Молу. Плата је 300 Фор. годишње, 20 Фор. у име учитељскога и школскога огрева н слободан стан. На места ова могу се тражити осиособљени учитељи и учитељице а молбенице подносе се у року од 6 недеља дана нотннсавоме одбору. У Новом Саду, 19. априла 1892. Епархијски школски одбор бачки.

СТЕЧАЈ. 4б > 2 - 3 На упражњено место пароха у Суботишту, са нлатом V. разреда, овим се стечај отвара. Којп желе место то получити, имају своје ваљано устројене молбенице, ако су из стране спархије иутем своје надлежне консисторије, ипаче путем надлежног им протопресвптера до конца маја о. г. овамо поднети. Из седнице консисторијалне у Карловци 21. априла (3. маја) 1892. држане. Архидијецезална Консисторија. - к - ш/ 05 - СТЕЧАЈ' 43 ' На упражњсно ђаконско место у В.ел. Кик и н д и. Конкуренти имају своје инштрујисане молбенице од нрвог увргатења овог стечаја у новинама рачунајући, за 4 недеље дана потписаној консисторији поднетн. Консисторија епархије темишварске.

*