Srpski sion

С тр. 316.

,СИ1СКИ СИОН."

В р. 19.

СТЕЧЛЈ.

40, 2 3

У каначкој сри. вероисповедној мешовитој школи има се сталпо попунити учитељско место. Приходи су: 1.) 300 Фор. које учитељ у месечним ратама прима. 2.) 4 ланда ораће земље, накоју учитељ порезу плаћа и једна башта (600 □ хвати) изван села. 3.) Два хвата тврдих дрва и сламе колико је за школу потребно. За пероводство добија учитељ 15 Фор., а за паушал 5 Фор. Од великога 110 погреба добити 1 Фор. а од малога 50 новч. Стан има у школској згради. На ово место могу компетовати само иотпуно квалиФиковави и који су исиит из мађарског језика положили. Дужности су школском уредбом прописане. Молбенице, добро инструјиране, треба слати на нредседника школ. одбора. Рок стечају истиче за шест недеља од нрвога уврштења у овоме листу, а изабрани ће учитељ своје звање наступити почетком идуће школ. године. Избор ће се на Петров дан обавити. Из седнице школ. одбора држанога у К анаку 23. априла 1892. год. Иван Крстић, председник школ. одбора.

С Т Е Ч А Ј.

41, 3 — 3

На једно учитељско место за више разреде на сриским вероисповедним школама у С е н т омашу овим се расписује стечај. Са овим местом скопчана је плата од 500 Фор. а. вр. у готовом; 4 1 /, лан. земље а 2.200 Ц °; стан у натури; за 3 хвата дрва 54 Фор.; за 3 хвата сламе 30 ®ор.; за школску послугу 30 Фор.; за писаће потребе 15 ®ор. и за школски огрев 40 Фор. Новоизабраном учитељу спадаће у дужност све законом прописане дужности како у школи, тако и у цркви обавл>ати. Рок стечају до 31. маја о. г. Из седнице школског одбора, држане у С е нтомашу 15. априла 1891. Школски одбор.

СТЕЧАЈ

50, 1-3

на упражњено учител>ско место при српској вероисповедној школи у Ш и к л о ш у (Барања). Годишња плата је 500 ®ор. из црквено-општинске благајне, која се месечно у напред издаје, и 21 ®ор. нз варошке касе у име тако зване шегртске школе. Осим тога слободан стан са 2 собе и кујном, мала кујнска башта и 3 хвата тврдих дрва за огрев. Од великог укопа и парастоса по 1 Фор., а од венчанице и малог-, укопа по 50 новчића. Дужност је учитељу осим предавања проиисаних предмета у свакидањој и новторној школи, и појања у цркви и ван цркве, још и приљежно обучавање деце у црквеном појању, и во1)е&.е нера у општинским седницама. Компетовати могу само оспособљени учитељи, који су испит из мађарског језика положили. Рок стечају је 25. мај. Молбенице са сведоџбама нека се на потписани црквено-школски одбор упуте. Из седнице црквено-школског одбора у Шиклошу 26. априла 1892. год. држане. Председништво.

I. 117

ЕДИКТ.

49, 1 — 3

СоФија Боборон рођена Лазић из Јасенове, сада у Дунљаји станујућа, подигла је против супруга свог Василија Боборона, негда трговца у Баваништу, код овог духовног суда тужбу, тражећи, да се брак њен, што је нре 11 година муж злобно оставио и у свет одтумарио, коначно разведе. Оптужени се усљед тога овим позива, да у року од шест месеци овоме суду место свог пребивања пријави, јер у противном случају, решиће се ова бракоразводна парница и без њега сходно прописима постојећег п важећег закона. Из седнице епарх. консисторије у Вршцу, 27. априла (9. маја) 1892. држане.

Наше пошт. претплатнике опомињешо и умољавамо, да нам новац што скорије пошљу да не би принуђени били обустављати им лист. АДМИНИСТРАЦИЈА „СРПСК0Г СИОНА".

„Српски Сион" излази сваке недеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на но године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За стране земље на годину 5 Фор. Из Србије нрима претнлату књижара В. Валожика у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претплата и огласи шаљу се издавачкој српској књижари и штамнарији Браће М Поповића на главној пијаци, а рукоииси уредништву „ Срп. Сиона " у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут но 30 новч. Рукоииси се не враћају.

<8

Издање српске књижаре и штампарцје Браће М. Поповића у Новоме Саду.