Srpski sion

додатак к кролу 27. „српског сиона" 1892. год.

Б р. 27.

,СРПСКИ СИОН."

Стр. 457.

рошу спроведе, на коју је изаслан окр. ирота Милан Ћирић. — Наређује, да се саборски трошкови плаћају или код еиарх. управе или директно код унраве народних Фондова с тим, да обе управе имају једна другу узајамно известити о уплатама. — Одобрен ј 'е разрез парохијала у Ковиљ-Ст.-Ивану. — Окр. прота М. Папић у Жабљу поднео је 221 Фор. ревизорских трошкова из свога округа; до сад је б^гљено преко 800 Фор., чиме је наследница пок. епарх. ревизора Ђорђа Грујића намирена за двогодишње неподигнуте ревизорске пристојбе пок. ревизора. — Наређено је, да се Милан Боберић, парох кулски, има увести у припадајући му парох. стан, ког општина неће да му уступи. Наложено је Петру Петровићу, пароху мартоношком, да дуг за порез на парох. сесиЈ - у исплати. — Избор Стевана ЈеФтића за председника цркв. општине новосадске шуе потврђен, док изасланици прота Ћирић и Др. Станојевић не извиде, је л псти скупштинар и да л је у опште могао бити биран? — Одобрен је разрез парохијала у Н. Саду, али је уиућена општина, да на поднеске своје внше пажње обраћа; упућена је даље иста општина, да састави и поднесе нов прорачун за 1892, пошто је из већ састављеног изоставила 4—5 ствари, које износе до 1500 Фор. — Одобрени су записници скуишт. и одборских седница неких онштина, а неке су онштине упућене, да подносе ствари, коЈ - е нарочитог одобрења епарх. власти изискују, у засебним нодиесцима, а не кумулативно. Наређено је, да се стари парохијал у Сивцу ексекутивно утера.— Реорганизација цркв. ошнтине у Стапару и Брестовцу одложена је до јесени због жетве. — Одређена је у Фелдварцу истрага против неких бунџија, коју ће спровести И. Дебељачки, а поджупанија је умољена, да накнаду тамошњим учитељима за иојање ексекутивним путем утера. — Одбијена је општина у Јегри с молбом за нрипомоћ из јерарх. Фонда. — Издато је ревизору преко 20 рачуна и прорачуна на ревизију, а до 40 рачуна је које одобрено, које враћено општинама допуне ради. — Ревизору је дат доиуст на 14 дана. — Решено је у одсеку овом свега 116 иредмета. — 2. Дана 23. јуна (5. јула) одржана је седница енарх. консисторије под председништвом Његове Светости, а у присуству чланова:

протојереја Јована Бороте и Павла Балте, ј 'ереја Младена Јовановића и Ђуре Јеврића, од свештеника, — а ДраИ. Вучетића, Паје Гостовића п Др. М. Полита, конс. фишкала, од световних; реФерисао је Сергије Шакрак Нинић конс. бележник. — Прочитани су дописи неких кр. судбених столова и среских судова. — Узети су на знање извештаји окр. протопресвнтера, који су као конс. изасланици присуствовали испитима из веронауке на свима средњим заводима у епархиј'и овој. У свези с овим упућене су катихете на свима тим заводима, да до идуће јесени поднесу учебни план за једно-образно предавање веронауке на свима ередњим заводима. — Узети су на знање извештаји свију окр. протопресвитерата о одржаним свешт. исгговестима и зборовима. — Одбијена је молба цркв. општине у Силбашу ради сталног понуњења парох. места, док прота не иоднесе обрачун и извештај, има ли још каквог дуга на истој парохији. — Ослобођен је од оптужбе капелан новосадски Витомир Јојкић, коју је против њега нодигао јереј Јован Марковић, парох нозоеадски; уједно је наређено, да ее именовани капелан због болести лечнички прегледа. — Препоручени су неки свештеници и свешт. удовнце ради државне припомоћи. — Одобрено је 9 комада слика академског сликара Уроша Предића, које је сликао за иконостас цркв. општине ст. бечејске. — Пожурени су окр. нроте, да поднесу извештаје о протопресвитерским визитацијама, осим Ј. Бороте, који је поднео. — Осим тога су још у 28 брачних спорова донесена разна решења. — Решено је свега 56 нредмета. Г. В.

— (| Максим Миловановић) парох староврбашки преминуо је 15. а погребен 26. јуна о .г. Покојник беше један од најстаријих и најпознатијих свештеника у митрополији нашој, Родио се у Новоме Саду 1813. године од занатлијског родитеља; ту је свршио основне и започео средње школе, које је довршио у Сегедину, те одатле отишао у богословију у Ср. Карловце. Године 1835/6 свршио је богословске науке и буде намештен за учитеља у Чуругу. Год. 1837. рукоположи га за ђакона тадашњи епископ бачки а мало по том митрополит српски Стеван Станковић. 1838. руконоложен је у Но-