Srpski sion

С тр . 474.

„СРПСКИ СИОН."

В р . 28.

испунила на њему она места ст. завета, која го- вселисА ко дд*к, нарнца е Л1'к ллх Назаретх, вораху о њему по смислу глагола нацар. И по нко да сибдггсА рЕЧЕнос пророки, гако Ндзореи овом је евангелист Матеј и написао: „и пришедх, | наречггсл". (Мт. II, 23.) (Срвшиће се.)

ГОДИШБИ ИЗВЕШТАЈ БОГОСЛОВСКОГ КБИЖЕВНОГ ДГУШТЕА „СЛОГЕ" ЗА ГОД, 18

Препет месеца, 9. ®ебр. о. г. отворена је прва скупштина нашега друштва, и оно је већ, ни носле пуно по године, приморано, да изађе и јавно даде рачуна о раду свом. Па и кад се неби гледало на прилике, које у данашње дане хоће често да прате свако зидање из основа, кад се неби узело у рачун, како се често мишљења хоће да разиђу и мимоиђу, чега је код нас свега било, ипак, кад бацимо поглед на радњу друштвену за нрвих пет месеца живота његова, не можемо, а да не осетимо радост, које са успеха, који се за кратко време ностигао, које пак са нада, које но заметцима имамо нрава да гајимо за будућност. Друштвени рад кретао се у два правца: организаторном и књижевном. Онај првн израђен потпунце, облици за живот и радњу друштвену готови су, нрограм, и ако није ни близу изведен, али је тачно уочен, а овај други т. ј. књижевни тек је у заметку, који још ни ио обиму ни по разноврсности не одговара смеровима друштвеним. Читано је свега три предавања и то: Г.Владимир Димитријевић, богослов ТУ.годинс: 1. „Три одабране посланице св. Игњатија Антиохијскога." 2. „Шта је изазвало прву посланицу Коринћанима, шта је садржина њезина а нарочито глава о харизмама." Г. Ђорђе Летић, богослов I. године: 3. „Јединство рода људског" од Дра Гајша. Сва три предавања су критикована писмено а приликом коначног решења и усмено. Од 9. Фебр. до 3. јуна о. г. држано је пет редовних скупштина друштвених и једна ванредна, и шест редовних и једна ванредна седница управина. Друштвена књижница има до сад 155 дела у 297 свезака, а читаоница је добијала 27 листова. Благајница друштвена имала је 47041 ®ор. прихода и307 - 61 Фор. расхода, остало је 162*80 ф. Као на један успех свој, може друштво с поносом указати на обилату помоћ, која јасно сведочи, како је ерпски свет ово младо друштво

својски пригрлио. На првом месту истичемо, да је друштво било сретно, те добило три члана утемељача: Високонречасна г. г. Платон Телечки и Герасим Петровић, и г. Младен Карановић, свршени богослов, који су прописану чланарину од 10 ф . одмах положили. И ово ћемо узети, као леи знак будућности. Живели! Овом приликом нзричемо срдачну захвалност свима, који су које новцем које даром у књигама и листовима потпомогли наше друштво, а ноименце: Дилетантском свирачком збору у Карловцима, који је ириредбом једног концерта прибавио друштву знатну помоћ од 300 ф.; Пречасном г. Милану Цопадићу, пароху у Марадику, који је приликом свештеничке исповести у Крушедолу манастиру скупио ме!)у свештеницима и послао друштву 15 ®ор.; „Српској Матици" у Новом Саду на дару од 102 свеске својих нздања; нречасном г. М. -Грбићу, проФесору прнправничке школе у Карловцу, на дару од 2 свеске; преч. г. Д. Гуварцу на дару од 1 св.; високоиречасном госп. Герасиму Петровићу на дару од 35 св.; Богословској дружини „Братство" у Београду на дару од 2 св.; г. Д. Поповићу богослову на дару од од 2 св.; г Урошу Марјановићу на дару од 2 . св.; и г. Арси Пајевићу на дару књига у вредности од 35 Фор. Исто тако захваљујемо славним уредништвима: Српског Сиона, Хришћанског Весника, Весника Српске Цркве, Босанско-Херцеговачког Источника, Стражилова, Јавора, Школског Листа, Васнитача, Босанске Виле, Домаћег Листа, Тежака, Наставника, која су нам своје листове бесплатно слала, и уредннштву Отаџбине, које нам је свој лист у пола цене давало. Свима овим дарежљивим људима из дубине захвалних душа кличемо: Живели! и угледали се на њих, дај Боже, и сви оетали, којима се може. У Карловцима 3. јуна 1892. Богословско друштво „Слога:" Милош Челекетић, Урош Марјановић, перовођа. председник.