Srpski sion

С тр . 612.

„СРПСКИ СИОН."

В р . 35.

Буди дакле слуга Божији усталац (в. Кор. УИТ. 22.) за сваку правду и светињу, да се кроз тебе мприс разума твога јавља на сваком месту (к. Кор. II. 14.), па да се сваки, који види како ти живиш, задиви п рекне: овај је човек од Бога кад тако живи.

Свештеницима је изречена ова Спаситељева реч: Тако пек се светли вагие ви ■ дело чред људима, да ови виде ваша добра дела г1 славе Оца вашега, који је иа небесима (Мат. V. 16.). (Наставггће се.)

ПОУКА ПРОСТОМ НАРОДУ у 12. недељу после Духова 16. авгуета 1892.*)

Побожни Хришћани! Драга браћо! сред тешких и мучних поелова вашнх, при ^ свакидашњој радњи и труду вашем, да зараднте и нрибавите себи хлеб евој насунши, ознојени и изморени на жаркој припеци летњега сунца, или ишибани оштрим ветровима студене зиме — ви и не доспевате, да размишљате и распитујете: шта ће с вама бити до послетка, шта ће бити с вама онда, кад вам куцне носледњи час живота, шта вас чека и шта вас очекује иза гроба на ономе евету?! Живот ваш на овоме свету тако је мучан и тежак, е ви немате ни времена ни снаге, да се, посред свакидашњих ваших тешких брига и невоља, брннете још и о томе: шта ће бити с вама до послетка!? Но ево јуче и данас остависте на страну евакидашње послове своје, одмористе своје утруђено тело, минуше вае бар у нсколико оне тешке бриге свакидашње, те дођосте ето у цркву да се и Богу одужите, да овде у храму Божијем душе своје окадите тамјанским мирисом, а срца своја освежите побожном и светом молитвом па ово је сад згодна прилика за вас, да размислите: шта ће с вама бити до послетка ? Згодна је већ и е тога, јер вас на то унућује данашње св. евангелије. Јер шта се говори у данашњем св. евангелију ? Говори се, како је неки поштен, честит и праведан младић приступио к Исусу Христу и упитао га: шта да чини, да наследи живот вечни, т. ј. како да живи н како да се влада на овоме свету, на да на ономе свету дође у рај, где су

спремлзеие све дивоте и красоте за ираведнике. Исус Христос му је одговорио од ирилике ово: Ако ћеш да наследиш царство небесно, ако ћеш после овога земнога живота да доспеш у рај, да гледаш лице оца небеснога, треба на овоме свету да слушаш божије заиоведи. Застанимо садаовде, л>уб. хришћани, метнимо руку на срце, па се иекрено запитајмо: да ли и ми иитамо и распитујемо — као тај младић, шта нам треба чинити, како нам ваља живети, па да наследимо царство небеено! ? Да ли вам сваки дан, или ако не сваки дан, да ли вам бар у неде .Ђу или у празнични дан, кад светкујете, или кад сте у цркви, пада на памет, да ћете умрети, те да вае на ономе свету чека нраведни суд божији, чека вас или рај за добра дела ваша, или страшни накао за грешна дела ваша! Да ли размишљате шта ће бити с вама до послетка? Да. ли се сећате и да ли имате увек на уму, да вам је живот у божијој руци и да вам га Бог може сваког дана, сваког часа одузети Да ли помишљате да вас Бог сваког тренутка може себи позвати — те онда полазите тамо, од куда нема повратка, идете тамо, к.уда не можете понети ни куће, ни земље, ии блага ни имања већ скрштене беле руке и праведна дела своја. И кад иредстанете пред лице божије, пред суд најправеднијега судије, он вас неће питати: колико сте земље и колико новаца и имања стекли на овоме свету, неће питати ко је богат или сиромах на овоме свету, него ће питати: ко је колико добрих дела учинио, питаће: ко је гладног нахранио, ко жедног напојио, ко нагог оде-

*) Говорио у своме родноме месту, у Л о в р и, уредник овога листа С е р г и ј е Ш. акрак-Нинић. Ловра је малено, али чисто сриско место на чепел>ском острову, у пештанској жупанији, а у будимској епархији. На дан 16. августа сваке године као на празник „нерукотвореног образа" Христа Спаситеља, држи се у Ловри нека прослава и народни збор, те се том приликом стиче тамо доста Србадије из свих оних крајева, у којима је наш народ тамо заиста „на мртвој стражи." Само место Ловру, довољно карактерише ова поука. Карактеристика је та доста утешна, а поука је пала на врло плодно земљиште. Уредн.