Srpski sion

В р . 42.

„СРИСКИ СИОН."

Стр. 725.

ским салашима.—Дозвољеноје кулској цркв. оиштини, да може уцражњено учитељичко место за сада по нужди учитељем поиунити, али да има почетком будуће шк. године п' учител.ичко место безусловно устаповити и поиунити. — Донесена је нресуда у дисцинл. ствари против Вл. Ст. учмтеља у Ст. Ф , те је исти учител> већином гласова осуђен на строг укор и сношеље истражних трошкова, ио против ове нресудс уложио је Фпскал свој призив на високосл. школски Савет —Избор учитељице у Мартоношу није могао бити одобрен, јер је избор спровела цркв. скупштииа, која од надлежне власти још ннје била потврђена. — Узето је на знање одељење срп. вероисц. школе у Госпођинци од тамошње комуналне школе. — Молба цркв. онштине станишићкс ради нздавања декрета учител.у Лазару Љубојевићу, спровешће се с препоруком Школском Савету. — Адам Чиплић и Коста Дражић потврђени су за учитеље ст. бечејске. ОД АДМИНИСТРАДИЈЕ. Учтиво молимо свакога, ко на администрацију нашега листа нисма пгаље, да изволи иста франкирати, јер ми овде за нефранкирана писма плаћамо дупло — Администраиија овога листа није „званична", те се ни она писма, упућена на н,}'-, на пошти не сматрају „званичним". -— Толико ради обавештаја и да се избегну сувишни трошкови. Администрација „Српског Сиона."

С Т Е Ч А Ј.

177, 2-3

0 Г Л А С И. Е Д И К Т.

3-3, 171

1731. Бр. с-х. 892, У Кк. 383. Милета Кукић, суируг Анђелијин, из села Тржића I. кбр. Гј .">. иарохије и оићине нримишл.анске, котара слуњскога, жупапије Модрушко-ријечке, који је свој ' завичај и своју закопиту жену оставио и у свијет отишао, позивље се овијем, да Се, у року од деведесет даиа, од нрвога увршћења Едикта уновине. или иисмено или главом овој Консисторији пријави; нначе ће се и без њега у бракоразводној парници, коју је противњега жена му Анђелија новела, по закону даље поступати. Из сједнице Епарх. Консисторије, држане у Плашком, 20. августа 1892 Е Бр. 6И7 ех 89-3 ЕДИКТ 17 °> 2 _3 У брачном спору Новака Малешевог, становника врањевачког, против супруге му Јованке рођ. Вујић, која је незнано куда у свет отишла, овнм се именована Јованка позива, да за 60 данаконсисторији овој предстане или место свога садашњег прсбивања до знања стави, пошто ће се у противном случају брачни спор овај и без ње решити Из конс седнице држане у Темишвару 18 августа 1892 год Епархијска консисторија темишварска.

Па упражњено место пароха у Негославци са платом IV. разреда, овим се отвара стечај. Који жеде место то получити, имају своје ваљано устројене моЛбенице, ако су из стране епархије путем своје надлежпе консисторије, иначе нутем надлежног им иротопресвитера до конца октобра о г овамо ноднети. Из седнице конснсторијалне у Карлог.ци I 7. (29) сентсмбра 1892. држане. Архидијецезална консисторија. С Т Е Ч А Ј. 179 > Срнска црквена општина новосадска треба четир чиновника, и то: кн.иговођу, иеровођу, благајника и егзекутора писара. Књиговођина је плата 800 ф ,, перовођина 300 ф ., благајникова 500 ф ., егзекуторова 500 ф. и 2% од укупног уилаћеног парохијала. Књиговођа и егзекутор полажу кауцију у нзносу једногодишње им илате, а благајник у износу двогодишњс плате. Кауција та мора бити у готовом новцу или у државним иапирнма. Чиновници се овп бирају на три годнне, а дужности су им обележене у општинском штатуту, који се може сваки дан видети у општинској писарници, где се плаћа павохијал. Сиисе и молбе ваља ноднети нотписаноме одбору најдаље за четир недел.е дана од од данас. У Новом Саду, 19. септембра 1892. Црквени одбор српске православне цркв.-школ. општ. новосадске. СТЕЧАЈ. 180 > * 2 Гасписује се стечај па једно место нз закладе Стевана Николића. Стипендија износи 126 Фор. годишње. Молбеници на то место ваља приложити: крштено писмо, лекарску сведоџбу, школску сведоџбу и сведоџбу о сиромаштву. Првенство на ову стипендију имају сродниници добротвора Стевана Николића и сестре му Василије. Ко жели добити ово стииендијеко место, нека поднесе своје списе најдаље за четир недеље дана од данас, потписаноме одбору. У Новом Саду, 19. септембра 1892. Црквени одбор српске православне цркв.-школ општине новоеадске.

Е. 1320. " I. 238.

СТЕЧАЈ

180, 1 3

Ради попуњења парохијског места у Б от о ш у, са илатом четврте класе. Конкуренти имају своје ваљано инструјисане молбенице иутем својих власти, најдуже до 15. (27.) новембра 1892. овој конзисторији послати. Из седннце епарх. конзисторије у Вршцу 28. септем. (10. октоб.) 1892. држане.