Srpski sion

В р . 23.

С тр . 369.

године иостао и парох у Мартоношу, где је до смрти своје остао. Пре кратког времена био је нбог велике старости стављен у заслужено стан.е покоја. Пбкојни пои-Петар беше врло образован човек, добар проповедник и вешт појац. Проповедао је и поучавао народ готово на свакој служби божјој, а проповеди му беху снажне и пуне поуке. Особнто је нокојник чувен био као зналац нашег див и ог карловачког ијенија. Имао је врло пријатан глас, те је умилно и вешто његово појаи.с свакога заносило. Покојник се бавио и воКарством и поучавао п парод томе корисном послу. У онште, беше он човек ретких врлина, а у говору и нонашању занимљив, красноречив и ирнјатан. Покојника оплакују две кћери, четири сина, и многобројна унучад н праунучад. Од синова његових: Герасим је протосинђел и патр. мандатар за будимску епархију, а Стеван и Велжо су народни учитељи. Нека је вечна успомена седом старинн и заслужном свештенику Петру Петровнћу! — (| Никола Мандућић) бележник вршачке епархије , преминуо је 5. маја о. г. у Вршцу у 63-ој години живота свога. Покојник беше човек ретка образовања и необична дара, а у Врптцу врло симпатична н омиљена личност. У 70-им годинама уређивао је недељни лист „Вршачку Кулу." Јако се заузимао за уиапређење наших црквено-народних ирилика. Помагао је нашу кљижевност и културне заводе. Био је више година бележник епархијске унраве вршачке. На опелу му чинодејствовао је високопреосвећени еиискон Нектарије. — Нека је вечан спомен црквено-народном званичнику Ники Мандукићу!

0 Г Ј\ А С И. С Т Е Ч А Ј 52. 3-3 Е. К. 88. ех 1893. На иарохију I. разреда у Драготињи, протопресвитерата киргтско-глипскога, овијем се отвара стечај. « Интеркалара нема Рок пријавама до 17. (29.) јунија 1893. 7/з с.једнице епарх. консисторије, држане у Л-^агиком, 29. аттрила 1893. Епарх. консисторија горњо-карловачка.

63 2-2 ЈАВНА дражба. Поднисана српска православна црквена општина Модошка, жели своју цркву оправпти на основу свога скупштинског закључка од 3-ћег децембра 1892 године, од високог епарх. одбора темишварског одобреног Е 0. 148. 1893 године. Акт. 211. 1. Цимермански носао . 2098 ф . 20 н. 2. Лимарски носао . . 950 „ — „ 3. Мазарски посао . . 120 „ — „ 4. Зидарски посао . . 462 „ — „ Укунна свота. 2630 ф . 20 н. Сваки који би дражбн приступити желис, има 1О°/ 0 од искличне цене у име вадиума положити. Дражба Ке се обавити дне 6.(18.) јуна 1893. године у три сата после подне. Онштина задржава себн нраво поверења према подузимачу; то јест јамчевину до 1. јануара 1894 год. Ближа условија могу се видити код г. иредседника црк. тик. општине. У Модошу, 21. маја 1893 год. Василије Петровић, Драгомир Гађански, перовођа. председник.

С Т Е Ч А Ј. 64 - 2- 3 Код православне српске црквене општине суботичке упражњено је место старијег црквен.ака, на које се стечај расписује. Плата I. црквењака износи месечно 20 Фор. са слободним станом у црквеној иорти, осим тога од сваког сата звоњења 10 новч. Пошто је пак старији црквењак уједно и школски иослужитељ, као такови из вар. благајне прима годишње 30 Фор. за грејање и чишћење школа са потребним огревом, а за навијање тороњског сата 10 Фор годишње, и штои. приход. Који желп место ово добити, има веродо стојно исказати, да је вешт у црквењачким нословима и познат са свима дужностима црквењачким; даље захтева се, да зна осмогласно појање, о чему има особену сведоџбу молби својој нрикључити, као и о религиозно-моралном владању и досадањем службовању. — Молиоцп нека своје добро инструиране молбе од првог увршћења овог огласа у року од 4 недеље нравосл. сриској црквеној ошнтини суботичкој иодиесу. У Суботици, 24. маја 1893. Др. Пера Радић, Ђорђе Гојковић, п. предс^дкик. огпит. перовођа.