Srpski sion

„СРИСКМ СИОН."

Стр. 417.

С Т Е Ч А 1. Да би се образовао стручан наставник економских предмета на монашкој школи у манастиру Опову, расписује се стечај на једно стииендијско место од годишњих 500 <1»ор. за ученика, који би са том стипендијом изучио економске науке на којој економској академији. Стипендија ова исплаћиваће се из „Фонда за издржавање монашке школе у манастиру Огхову." На ово стипендијско место компетовати могу они, који су ноложшш испит зрелости на гимназији или реалци, те би вољни били да се изучавању економских наука посвете. Ко за стипендиету изабран буде, дужан је обвезати се, да ће по свршетку економских наука најмање 6 година као наставник екоиомских предмета на монашкој школи наставничке дужности своје отнрављати, а у случају да неће, или не може тој својој обвези одговорити, да ће целокупну своту уживане стинендије дотичноме Фонду повратити. На ово стипендијско место најбоље је да компетују они, који су се решили, да се по свршетку својих наука монашкоме чину посвете. Компетенти имају своје са сведоџбама инструјиране молбенице најдаље до 1. (13.) августа о. г. поднети Његовој Светости, преузв. г. Патријарху Сраском Георгију ВранковиКу у Карловце. У Карловцима 12. {24.) јунија 1893.

С Т Е Ч А Ј.

На српско-православној народној основној школи у Јасеновцу на Сави има се попунити мјесто учитеља. Годишња је плаћа 500 Фор., сган са баштом и шест хвати тврдих дрва. Дужности су учитељеве: покрај редовног обучавања дјеце држање поновне школе, пјевање у цркви, подучавање омладине у ноталном пјевању за обржавање светосавских бесједа и иероводство. Молбенице, снабдјевене потребитим документима имају се до 8. (20.) јула 1893. нотписаноме одбору послати. У .Јасеновцу на Сави 6. (18.) јуна 1893. 73.2-3 Школски одбор.

С Т Е Ч А Ј. На монагикој школи , која ће се отворити 1. (13.) сеитембра о. г. у Фрушкогорском манастиру Опову, имају да се поиуне за сада два наставничка места: једно место наставника богословских иредмета и једно место наставника световних иредмета. Плата је свакоме од ових наставника 600 Фор., или 1200 круна годишње. Ако је наставник калуђер, или се покалуђерио буде, ужива бесплатан стан, нрепитање и послугу у манастиру, где је завод. Но и онај наставник, који није калуђер, али је самац без породице, може имати бесплатан и препитање у манастиру, где је завод. Од наставника богословских предмета тражи се, да може питомце монашке школе обучавати у богословским предметима, у обиму, у коме се ти предмети у средњим духовним семинаријама и богословским училиштима уче и нредају. Од наставника световних нредмета тражи се. да може иитомце монашке школе настављати и обучавати у световним предметима, од прилике у ономе обиму, у коме се световни нредмети (српски језик и књижевност, цркв. словенски и немачки језик, земљоиис, повесница, рачун, природне науке и т. д.) у срп.. прав. учитељској школи уче и предају. Још би се захтевало од оба наставника, да су потпуно вешти у цркв. појању и правилу, а од световног наставника и то, да је вешт у ноталном и коралном појању и певању бар толико, да може самостално невачким кором унрављати. На оба наставничка места имају првенство најпре калуђери, а за тим световни самци, или удови мирски свештеници, који би се вољни били покалуђерити. По томе на поменута два наставничка места могу компетовати срп. ирав. свештеници обојега реда, ироФесори средњих, учитељских и грађанских школа, свршени философи и богослови, срп. народни учитељи и приправници учитељских школа ако правоваљаним сведоџбама докажу, да су за отправљање поменутих наставничких