Srpski sion

С тр . 452.

„СРГ1СКИ СИОН."

В р . 28. г #В

110 1 — 3 С Т Е Ч А Ј. Расписује се стечај на упражњено учитељско место у Денти. Учитељека плата годишња састоји се у: готовом новцу 300 Фор. (или 600 круна), 4'/ 2 ланца ораће земље, на коју учитељ порез нлаћа, 12 метара дрва, 20 Фор. за пероводетво, слободан стан са школском баштом. Од погреба, где нозват буде, 50 н., од параетоса такође 50 нов. Изабраном учптел.у спада у дужност шк. уредбом прописане предмете предавати, у еветој цркви за певницом појати, школску децу у цркв. појању обучавати. Комнетенти имају доказати да су прави Срби, оснособл.ени учитељи, и да су нспит пз мађарског језика цоложили. Новоизабрани учитељ наступиће своје звање 1. сентембра о. г. Учитељ ће илаћу квартално примати. Рок стечаја је 6. августа (на Преображење) кад ће се и избор обавити. Који се лично иредстави првепство има. Из седнице цркв. школског одбора држане у Денти 24. јуна 1893. год. Јереј Чедомил Удицки, Јоан Станковић, адм. парохије. председник. 109 1—3 С Т Е Ч А Ј. На ос"."у - ^вдључка. месне ванредне главне скушптинске ше од 10. (22.) јуна т. г. бр. 19., одобреног решењем Сл. ЕШ. Одбора у Темишвару ЕН. 164./ШО. 149. ех 1893., овим се отвара стечај на место забавиље на овомесном оснивајућем се срнском вероисповедном забавишту. Доходци су следећи: 1. Редовна годшнња нлата 360 Фор., која ће се месечно у напред издавати. 2. Стан у нарави, састојећи се из две собе, кујне, стаје за дрво и тавана. 3 У име огрева забавишта и стана забавиље 60 Фор. Молнтељке, које иа ово место компетовати намеравају, позивају се, да своје молбенпце са докакима епособности најдуже до 1. августа по стар. кал. потписаном нредседпшптву иоднети изволе.

Изабр ној забавил.и ставл.а се у обвезу, да испит за забавиљу, — ако такав не би имала, — најдуже за две године иоложити има. Настунање звања је 1. септембар по нов. кал. Из седнице школо-управног одбора, српске правоелавне црквено-гаколске огиптине, држане у Чакову, 19. јупа 1893. год. Јован Л. МаксимовиЛ Николп Ринков с. р , ишрово(ја. ирвдеедиШ. 111 1 — 3 С Т Е Ч А Ј. Из стипендијске закладе бчронице Еуфимије ЈовиИке о гвара сс стечај на једно место за слушаоца занатлнјске школе а од зидарске, столарске или тесачке (дунђерске) струке. Исти мора бити оснособљен, да изучава занатлискоцртачку школу или технолошки музеум. Стнпендија ова изиоси 250 форината (500 круна.) годишње. Рок искању траје до 28. јула (9. августа) о. г., а само ће се оне молбе узетп у обзир, које дотле стигну. Молиоци треба да приложе уз молбу ове исправе: 1. крштеницу, за доказ да су Срби православне вере; 2. школску сведоџбу од носледњег течаја; 3. лекарску сведоџбу о здрављу; 4. сведоџбу сиромпшног стања, као и о моралном владању. Питомац мора слушати науку и изабрану струку на јавним заводима у земљама св. Стевапове круне. По закладном уставу и вољи осноеачице ирвенство на стииендију имају они, ко]п су родом из Стирог Бечеја, ако им је оишта оцена бар добра. И тек ако ових не буде, онда — по реду способности — долазе у обзир и други ученици, који су православни Срби а из земаља св. Стеванове круне. Ни један иитомац не сме у исто време уживати још коју стипендију. Из црквено-одборске седнице српске иравославне општине у Старом Ђечеју, 4. (16.) јула 1893 год. Јован Михајловић, Др. Арон пл. Војновић, перовођа.. председник.

„Српски Сион" изилази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Восну и Херцеговину на годнну 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт године 1 фор. За страие земљв : на годину 5 фор. Из Србије ирима претилату књижара В. Валожића у Веограду. Поједини бројеви стају 10 новч.

Претплата, огласи, стечајеви, рекламације и сви рукописи нгаљу се г. Сергију Шакрак-Нини^у, уреднику „Сриског Сиона 1 ' у Нови Сад. За огласе, објаве н стечајеве п.гаћа се 10 новч. од једног реда ситних слова. а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћева писма се не примају. — Рукоппси се не враћају.

Српска Манастирска Штампарија у Новом Саду.