Srpski sion

ПР. 28.

„СРПСКИ СИОН."

С Т Е Ч А Ј. 2-з Срн. прав. цркв. школска одштина у С р пском Арадцу отвара стечај на једно учитељско место. Учитељска плата је у готовом новцу тодишње 400 Фор., коју Ке месечно у напред примати, 2 ланца ораће земље (на коју Је дужан порез плаћати), 34 Фор. у име школ. послужитеља, 15 Фр. за писаћи прибор, слободан стан од 3 собе, са једном кујном, комором, тпталом, шупом и постраиом баштом. Изабрани ће бити дужан деци све школском уредбом прописане нредмете предавати, у цркви и ван ове појати и половину иоФторне деце учити. Ако би га општина за перовођу изабрала, дужан ће бити при седници неро водити, и рачуне склапати, за које ће имати 35 Фор. иаграде. Компетенти нека изволе најдуже до 20. јула о. г. послати своје молбенице на доле подписаиог председника. Из одборске седнпце, држане у Сри. Арадцу 6. јуна 1893. год. Александар Торњански, Мита Никин, перовођа. председник. Вр. 210./ЕК. 159. ех 1893. С Т Е Ч А Ј. 93 2-3 На парохију I. разреда, Јошавицу, у протопресвптерату нетрињском, овим се расписује стечај. Интеркалара нема. Рок пријавама до 20. августа (7. септембра) 1893. Из седнице Епарх. Копсисторћје, држане у Плашком, 18. јуна 1893. Михаил с. р. Епископ. К. бр. 415 ех 1893. 88 3 — 3 С Т Е Ч А Ј. На нарохијско место у Немету, са којим је скопчана годишња нриномоћ од 270 ф. из Дамаскиновог Фонда, за коју ће изабрани парох у тестаменту ирописане дужности вршити. Компетенти имају своје ваљано инструиране молбенице нутем надлежннх својих власти до 31. јулија о. г. консисторији овој ноднети. Из консист. седнице, држаие у Темишвару 10. (28) јунија 1893. год. Консисторија темишварска. К. бр. 412 ех 1893. 87 3-3 С Т Е Ч А Ј. На парохијско место у Дески овим се отвара стечај. Компетенти имају своје инструиране молбенице путем надлежних својих власти до 31. јула о. г. консисторији овој ноднети. Из консист. седнице држане у Темишвару 10. (28) јуна 1893. год. Консисторија темишварска.

С Т Е Ч А Ј. 9' На једно смрћу упражњено учитељско место 111. и IV. разреда срп. вероисповедне мешовите школе у Дероња, овим се расписује стечај. Годишња је илата учитељу: 300 Фор. у готовом иовцу, 8 катастралних јутара ораће земље и то ,јутро од 1в00[П; 2 хвата дрва. за личну потребу; осим тога стан од 2 собе, кухиња, шнајз за смок, комора, нодрум, шупа, штала и башта у школском здању за поврће. Изабрани учитељ биће дужан све школском уредбом прописане дужности вршити, у цркви појати и децу у црквеном пјенију обучавати; осим тога повторну школу држати, у цркв. школским седницама перовођство држати без особпте награде за то. На ово учитељско место могу компетовати само они, који су учитељску школу у Сомбору сврншли и испит из мађарског језика положили. Рок стечају траје до 8. августа по српском о. г., када ће се и избор обавити; првенство ће имати они, који ће се општини лично пријавити. Молбенице имају дотични компетенти месном школ. одбору до горњег рока поднети. Носледња пошта НоЉаоћ. У Дероња , 24. јуна 1893. год. Месни школски одбор. 92 2-3 С Т Е Ч А Ј. ч дава Овим се расписује стечај на Једно забавиљско место за сриско забавиште у Ст. Футогу. Плата је 300 ф. и 50 ф . у име станарине. Забавиља мора бити Српкиња православне вере; мора мађарским и српским језиком писмено и усмено владати и оспособљење за забавиљу имати. Молбенице са нужним документима ваља овом школ. одбору иајдаље до 25. јула о. г. послати. Из седнице школ. одбора, држане у Ст. Футогу 8. јуна 1893. Жарко Алексић, перовођа.

Василије Чунић, ттредсодник.

108 1 — 2 Д Р А Ж Б А. Овим се раснисује дражба на мањак ради зиднња женске школе у Дињтиу. Поједине радње по зготовљеиом нлану и трошковнику износе: 2725 Фор. 17 иов. Дражба ће се одржати дана 25. јула (0. авг.) о. г. у 11 сати пре подне. Сваки дражбеникима 10°/ 0 вадиума ноложити. План и трошковник, могу се код подписане општине видети. Општина задржава себи право поверења нрема подузимачу. У Дињашу, 4. јула 1893. Црквена општина.