Srpski sion

Б р . 31.

„СРПСКИ СИОН."

— ПротИв. тројице евештеншса иоднееене тужбе издате еу истима иа изјасњење. — Упитана је цркв. оиштина у Шандору, да ли свог садашљег администратбра себи за пароха прима, ношто је он једиии компетовао на исту парохију, у колико други компетенат због неквалжфиканости није припуштен у кандидацију. — Одобрена су правила за „убоги дож" у Сентомашу као фундацију Мите Алексијевпћа и жене му Марпје Панин са неким штиларним изменама у тексту основног иисма. — Донесено је до 40 решења у разним брачним нарницама и 6 пресуда, од којих три гласе за развод брака, а три за одржање брака у креиостп. Г. В.

Ч И Т 7 ЈБ А. — (| Тома МилојевиБ) иарох у МогојшИц. у горњо-карловачкој епархији, у жуиаиији личко крбавској, иреминуо је 4. јуиа о. -г. у 72-ој годиии живота свога. Свршетком XVI. вјска доселила се је породица Милојевића из Херцеговнне и настанила се је у Лнци, а била је чувена и на гласу. — Постоји нородично нредање, да су се звалп Милорадовићи и да су кашње замјенили то презиме, што је више вјероватно. него ли није, јер су са оним Милорадовићима, што су се у Руспју иселили, стајали у преппсци, што се може из записа на неким старијим књигама видити. које су добивали пз Русије за цркву. Пз те породице од вајкада еу бивали свештеници, као што је н чувени прото Илија Милојевић, о ком у првим сри. новииама „ Србске Новине ", које су излазиле у Бечу 1818. годше, има у „числу 61". забиљежено под „Прикључеши Внутрени" ово: „Вгена. Н. к. к. В. благоизволилое нам%снику и иироху у Гостфу, у личкои регшенти, Илш МилочвиЛу велику иочесну колаину сђ ушицомЋ и свезомк за награду лтобве нђгове ш отечеству у време б1>де и к>, човечеству у време нужде, милостивИние ао-

дарити", — што је заиста у оно вријеме за једиог нравославног свештеника велика ријеткост била! Исги прота Илија бавио се и сликарством, у чему је био пршшчно вјешт. Веле, да је сликао у неким црквама поједине иконе. У . кући младога пароха Јове Милојевића у Мекињару налази се и данас слика и,егова, коју је сам својом. руком сликао огледајући се у огледалу. Из те је нородице и покојннк. који се родпо год. 1821. од родитеља Ђурђа нароха и матере Јање. Основне школе учио је у Гоенићу, а богословију у Карловцу. Свршившп псту оженио се саћерком каиетана Калинића — Јеленом, а но .том је био год. 1846. руконоложен од блаженоунок. епископа Бвђенија Јовановића. — У брачном животу није био срећан, јер му сунруга умрије прве године у норођају, а иза ње оста му сии јединац Петар, који је данас евештеник у иетом мјесту (адшнистратор). Као канелан служио је неко врпјеме у Кику. онда нарохији — а данас каиеланнји, из Кнка је ирешао на нарохију у Могорић, од куда се до смрти нпје никуд кретао. — Као човјек био је благе, тихе иаравн. иоштен и добар. уз то добар газда и вриједан економ, т.е је лијен пметак стекао; био је за Лпку богат човјек. — Као свештеник вршио је савјестно своју дужност, у колико је исту као старији свештеник схваћао п разумјевао, чему је лијеп доказ п то, што гаје блаженоупок. епископ Теофангод. 1883. одликовао црљеним пасом, а био је и чланом епарх. консисторије. Овог про.кећа обављао је високопреосвећепи г. владика Михаило но крншој Лпцп канонпчну виеитацију н дошао је у Могорић на 5. јунија, а нокојник је накои кратка боловања преминуо 4. истог! Чудноват догаћај. У мјесто да дочека и ноздрави евог архнпастира — а он иа мртвачком одру! Ко ће као Бог! — Сахрањеијеуз велико саучешће народа тик цркве у цимитору. — Вјечан му спомен! Ј. М.

ОГЛАСИ.

ШКОЛСКА ОБЈАВА. »зв I- 2 Уписивање ученица у сриску вишу девојачку школу у Панчеву за идућу школску 1893—94. годину ночиње 31. августа и траје до 4. сеитембра 110 нов. кал. када ће одаочети редовна нредавања. У ову школу примају се девојчице, које су навршиле 10-у годину живота свога а снршиле су четири разреда осн. народ. школе најмање са довољним усиехом или које покажу на иријемном исииту успех, који одговара успеху из четири разреда основ. нар. школе. Ученице из V. и VI. разреда основне народне школе могу бити нримљене у старије разреде ове школе, ако на иријемном испиту покажу бар довољан успех из нрогшсаних нредмета дотичних разреда.

Учеиице, које ирви иут у овај завод ступе, нлаћају 1 Фор. (2 круне) уписнине а осим тога илаћа евака у име школарине за целу годину 5 Форината (10 круна). Оснм" тога дужна је свака ученица без разлике да нри уписивању положи још 15 нов. (30 иотура) као нрилог у државни мировински учитељски фонд. Сиромашне а добре ученице, : ко своје сиромаштво званичном сведоџбом искажу, могу бпти од школариие ослобођене. Који родитељи или старатељи желе евоје женско дете иослати овамо, умољавају се, да нодиесу собом детиње крштено писмо, школску сведоџбу од носледње године и имају да искажу да ли су детету у своје време каламљене кравље богиље, Дал.е се родитељи са стране умољавају, да се у ногледу стаиа н нренитања