Srpski sion

Бр. 43.

„СРПСКИ СИОН."

Стр. 091

ЂраЕе М. ПоаовиЛа у Н-Счду. — Цена 50 новчића. — 4-иа, ет]). 64 и 32. — Ор.ај калепдар преиоручује ее евојом одабраном садржпном п лепим плуетрацијама.

жзвршио је завештај евога предходпика пок. Крсте 1 Гтсолића Тузжћа. НОБЕ КЊИГЕ. — Српски пчелар. Саставио Јован ЖивановиН. У Новом Саду, издање кљижаре Луке Јоцића, 1893. — Штампарија српске књижаре Браће М. Поповића у Н. Саду. — 8-на, стр. 87. — Ово је 1. свеска тога дела, а. цело ће дело изнети око 20 штампаних табака велике осмине еа лепим илустрпцијама. Цело дело стоји 1 Фор. 60 н. — Књигу ову приказао је пиеац „пречасном господину Илариону Руварцу, архимандриту гргетешком", који је као ректор богословије у Карловцима пре петнаеет годииа подпгао катедру за нредаваље нчеларства у богословији. — Топло препоручујемо ово дело нашим читаоцпма. --- Годшпвица. Великп српски народни календар са сликама и с библиотеком за народ за иросту годину 1894. Уз припомоћ срнеких књижевника уређује Андрија М. Матић, гимназијски проФесор. — Издан.е сраске књижаре

Јавна захвала. Впсокопрсчаепп господин Плитон Телечки. архимандрит беочински, благоизволео је овомесној црквено-школској општини за грађеље нове школске зграде милостиво 100 ф ., словом: једну стотину Фор. а. вр. подарпти, па чсму се овим доленотписани како у пме општппе неузинскс, тако и у име местног школског одбора најтоплпје јавно захвал.ујемо, кличућн: да Свемогући још дуго и много поживи високоиречасног госнодина, на дику и понос целога Српства! Дај Боже хил.адили се такови дародавци! У Сри. Неузини , дне 8. (20.) октобра 1893. Јован Петанен, Љубомир Мирнов, иарох ? Л1всии ткол. управитељ. председник. И о њ о в и к, пероеођа.

ОГЛАСИ.

Број 82. О Г Л А С. 184 !-•" Потписана општипа жели дознати, да ли живе и гдје Иор/јо и Гавро ЧеровиЛ рођени у Требињу, а браћа су и нашљедннци нокојног СтеФапа Черовића, који је умро у Требињу 1892. године. Обојица су се пустили у свијет оставивши Требиње, и то први прије 34 године, а други нред 11 година. Или, ако су браћа Ђорђо и Гавро умрли, кад јето било и гдје? Ради тога се обраћамо најприје свештеницима разнијех чинова, а опда и другим особама по читавом свијету, ако би ко знао за живот или смрт браће Ђорђа и Гавра Черовића, да овој општиии приватним писмом нријави. Свештеник,. или други човјек, који нрви докаже сигурним доказима, да су поменута браћа живи, или, да. су умрли (треба засвједочити гдје и кад), добиће од ове општине сто Форината награде. У Требињу, (Херцеговина) септембра 1893. Срнско-православна црквено-школска оиштина. С Т Е Ч А Ј. На, смр]1у пок. Славка ТриФунца, учит.еља башахидског, упражњено место учитељско Ш н IV, евентуално I и II разр. централнс школе, које је ирпвремепо сунлентом иопуњено, отвара се етечај. С' овим звањем скопчапа је плата ова: 450 Фор. ав. вр. (четир стотине и педесет Фор.), коју прима из месног шк. Фонда месечно у напред; 3 ланца ораће земље, на коју шк. фонд

норезу и оетале јавне теретс сноси; слободан стан у натури, и огрева иреко зиме (сламе) колико нужно буде. Од ногреба, где нозван буде 1 Фор. ав. вр. а од нарастоса 50 нов. Изабратом учител,у у дужност спада све школском уредбом ироппсане предмеге предавати и дужности верозаконског учитеља у школп и цркви тачно обављати. Рок стечају истиче 7. (19.) новембра т. г., кога ће се дана и избор учител.а обавити. Молбенице се имају упутити па м. школ. верозак. одбор. У Баишхиду 16. (28.) октобра 1893 год. Школски одбор. Н А Т Е Ч А Ј. 1^5 з-з Ради попуњења једнога места православног војеног каиелана П. разреда у ц. и кр. војеци, са којим местом скопчана је годишља илата од 900 Фор. а. вр., етанарина и послуга — овим се отвара натечај. Који желе то место нолучити, имају псказати се, да немачким и српским језиком уетмено и писмено потпуно владају, да су доброга в-ладања, здравога телесног састава, да нису 40. годину живота прешли, да су иежењени или удовци без деце, и да су за вођење душепопечитељског званија способни, те са односним исправама обложсне молбенице своје до конца месеца октобра о. г. овамо поднети. У Карловци 29. септембра (11. октобра) 1893. Архидијеце.з. Консисторија Карловачка.