Srpski sion

Б р . 52.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 835.

и на делу извршити, а поздрављеиа и усљед тога бурним усклицима, — диже трпезу, и тиме заврши и тај део свсчаности отвараља и осве||Сља монашке школе у Хопову. У 4 сахата отпутова Његова Свстост уз звонеље звона и клицаље радосног свештенства и народа, к' дворима својим у — Карловце.

И овај извештај, као и сваку реч о Његовој Светоети. завршимо од срца са: Живела Његова Свстост, св. патријарх наш Георгије! Јер љегов живот — богат је рад, а тај рад богата ћс бити жетва и цркви и народу православном српском.

1

Б Е Л Е Ш К Е. — (Избор протопресвитера у Вршцу.) У уторак 14. декембра о. г. извршен је у Вргацу избор ароте вршачког под руковођељем консисторијалног повереника Јосифа ЈорговиЛа, игумана манастира Војловице. Гдасало је свега 110 вршачкпх скунштинара и 48 изборника из вршачког протопресвитерата. свега 158 бирача. Од тројице кандидата. који су били припуштени овом избору, добио је: Живо јин МилиЛ, нротонамесник и иарох вршачки. 97 гласова; Александар СтојадиновиЛ, нрота белоцрквански п админпстратор протонресвптерата вршачког, 59 гласова; а Ђо/фе СтајиЛ, парох из Иланџе, није добио ниједанглас. Осим тога нредана јеједна нразна гласаница, а на једној била су исписана два кандидата. По томе ни један кандидат није добир прописане две трећине гласова, те ће епархијска консисторија једног од двојпце кандидата пменовати за нроту вршачког. — (Нови српоки правоол. архимандрити). У ирошлом броју јавили смо, да је протосинђел и управитељ монашке школе у манастиру Хопову. г. Исок Дошен, ироизведен од Његове Светостп српског иатријарха Георгија за архимандрита 12. о. м. при-

"^а).

ликом отварања монашке школе; а сад дознајемо, да је високопреосвећени еиископ пакрачки Мирон Николић на св. Николу ироизвео за архимаидрита протосинћела Анптолији ЈанковиДа и новерио му управу манастира Ораховице.

(Т Јеротеј Бели!)

Ч 2 Т 7 Љ А. јеромонпх манастира Јаска, нремпнуо је 13. декембра о. г. у Земуну у 38-ој годинп живота свога. Умрво је код својих родитеља и браће у Земуну. Покојник је ступио у монашкп чин у манастиру Јаску 1881. годнне. Био је ревностан калуђер, а осим манастира Јаска нровео је неко време и у манастирима Шишатовцу, Кувеждину и Великој Ремети. На опелу му служило је шест световних свештенпка и пет јеромонаха под начелнпштвом протопресвитера зеиунског Јефтимија Вукадииовић. Опроштајну реч говориоје јеромонаха Нестор, управитељ манастира Феиека. Некајевечан спомен јеромонаху Је ротеј у! _ Књижевна објава. Књига: „Светога Јована Златоустога шест књига о свештенству" у штампи је и аретилатници ће је добити, чим буде готова. До сад их се није много пријавило. може се дакле још пријављпвати. Еарловци на св. Игњатију 1893. Прота Јован Вучкови!.

ОГЛАСИ.

Бр. 1787/Е. К. 307. ех 1893. СТЕЧАЈ. 106 8-8 Овнјем се расписује стечај па иарохију Ш. разреда у Славском Пољу, протопресвитерата киринско-глинскога. Интеркалара нема. Рок пријавама 31. дец. 1893. по ст. кал. Из сједнице Епарх. Конеисторије горњо-карловачке, држане у Плашком, 25. нов. 1893. Михаило с. р., Епископ горн.о-карловачки.

С Т Е Ч А Ј. 204 1-2 По налогу Сл. ЕШО бр. 427./ЕШО 333. ех 1893, овим се ради сталног попуњењана унражЉено учитељско место у Сри. Боки стечај расписује. Плата је: 400 Фор., слободан стан, 4 ланца ливаде и г / 2 ланца баште (ван села), на коју земљу учитељ има кр. порез плаћати; од вел. укопа 1 Фор., а од малог укопа 50 нов.; и зимпл, огрев. Учитељ је дужан све предмете вис. уредбама прописане иредавати; децу у црк. појању