Srpski sion

Отр. 836.

„СРПСКИ СИОН."

В р . 52.

обучавати, десну певницу држати и перо у еедницама бесплатно водити. Рок стечају траје 6 недеља, од дана оног, када овај стечај буде у „ Сри. Сиону и увршћен. На ово место комнетовати могу само они, који су у Сомбору за учитељско звање оснособљени и који су као такови положили испит из државног језика. Молбенице се имају слати на потписаног председника. Из седнице школ. одбора, држане у Сра. Воки 14. децембра 1893 год. Нетар Тоиаловић, ТриФун Богдан, привр. учитељ нперовођа. председник. С Т Е Ч А Ј. 203 1-2 За више разреде основне женске школе у Ђачком Петровом Селу тражи се учитељица. Плата је учитељици годишње 300 Фор. и у име стана 50 Фор. а вр. Рок стечају 6 недеља од дана првог уврштења. Приметити се има ; да на тима разредима већ дела гђца учитељица Јелена Кекићева на потпуно задовољство својепредпоетављене школске власти. Из седнице м. школ. одбора у Ђачком Летровом Селу 16. (28.) децембра 1893. држане. Панта Поповић, парох, претеедник м. шк. одбора. Милош Адексић, срп. нар. учитељ и управитељ школски, перовођа м. ш. одбора.

Е. 978 ех 893./к. 847. С Т Е Ч А Ј.

■202 1—3

На место иротоирезвитера-иарожа и уједно на место сист. ирот. иомоИиика у Араду овим се отвара стечај. Стеченици имају своје добро инструиране молбенице нутем својих предпостављених власти . до.,31. јануара 1894. год. потписаној консисто])иј,и"ш)днсти. • . Из конз. седнице држане у Темишвару 14. (26). '^е^ђкбра',1893. год. 1Ц* , Епфх. конзисторија Темишварска.

С Т Е Ч А Ј.

200 2-3

„ ново установљену мешовиту школу I и II "■јга&реда расписуј е се стечај и тражи учитељица.

Плата је 300 Фор. а. вр. или 600 круна годишње, слободан стан са две *?обе, кујном, комором, баштом и огревом. Изабрана учитељица биће дужна све школском уредбом нропнсане нредмете предавати и женску децу свих разреда у ручном женском раду обучавати. Молбенице се имају најдуже до 14. јануара 1894. школском одбору послати, а избор ће се 16. јануара 1894. обавити. Из одборске седнице држане у Десци (Бевгк, рег: 82бге§'11, У1а: 8ге&е(1) 5. децембра 1893. Платон Ј. Подградски, Лаза Рус, учитељ-перовођа. председник. С Т Е Ч А Ј. 201 2-3 На основу решења Сл. Еиарх. Школ. Одбора бр. 213/179. ех 1893. расписује се стечај за учитељицу на сри. нар. вероисиоведној школи у Пивницама (Бачка). Плата је 400 ®ор. у готовом новцу, слободан стан из две собе, кујне, коморе, штале и баште. За огрев (свој) два хвата сламе. Изабраној учитељици спада у дужност све законом прописане предмете у школи предавати, додељену децу јој у пјенију обучавати и пофторну (женску) школу држати. Молбеницу ваља до св. Богојављења послати, када ће се и избор обавити. У Пивницама (Бачка) 11. децембра 1893 г. Лазар Димић, Т>. Добројев, неровођа. парох и председник шкодског одбора. Јавна дражба. 198 3 ~ 3 Срп. правосл. црквена општина у Ка&у издаваће своју на пијаци лежећу куИц (бивши шилдгерехтигкајт) за гостионицу или за другу какву радњу и трговину, састојећу из 5 соба, с кујном, шпајзом, зиданом леденицом и заједно с касапницом на 3 године, 2. (14.) јануара 1894. г. у 2 сата после подне на јавној дражби под закуп. Закупници дужни су положити 25 ф . а вр. или 50 круна у име пошманлука. Ближи услови могу се сазнати у писарницп срп. прав. црквене општине у Каћу. Из седнице сри. правосл. црквене општине држане у Каћу 29. октобра 1893. Председинштво.

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., иа по године 2 фор., а на четврт годиие 1 фор. З а стране земјбе : на годину 5 фор. Из Србије прима претплату ?;њижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новч. Претплата, оглаои, стечајеви и рекламације шаљу се Српској Манастирокој Штампарији а осталп рукописи уредништву „Српоког Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стечајеве нлаћа се 6 новч. од једногредаситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. — Неплаћена писма се не пршају. — Рукописи се не враћају. Издање и штампа: Српске Манастирске П1тамиарије у Новом Саду.