Srpski sion

Стр. 48

„СРПСКИ СИОН."

П р. 3.

јарха; а сад читамо, да је услед особите ревности прав. руског епискоиа Никаиора, у Милсбургу, у Северној Америци, нрепгло" у православље седам жиљпдп унијата. који су се тамо иаселили из Галиције у Аустро-Угарској. Радујемо се овом лепом напретку пагаег св. православља, као гато се радујемо и спасеи.у и утеситоликих дупга, које су га у њему наигле и добиле, 1г молимо се: Воже велики и силни, помози свакој дунш! ==

— Као што нам јављају, кандидат за арадског протопреовитера, између осталих је п врли свегатеник септомангки г. ђура Страјик, и то санајвећггм изгЈгедом, да ће изабран бнти. Не чиинмо прејудикат избору, ако од срца зажелимо, да га одликује повереље тамоштег ггротбпресвитерата, као нгто га одликује мггога врлина у гг.еговом досадап.ем све гатеиичком раду и деловању.

ОГЛАСИ.

СТЕЧАЈ. г 2-а На орпској осгговној верозаконској школи у Ичанди, упражњено је место учитеља, са којим је скопчапа гглата у готовом новцу 400 <г>ор. а. вр. и два Фата тврдих дрва за своју потребу, 5 Фор. годипгњи паунгал, где буде ггозват од иог'реба 50 нов., слободан стан са две собе, кујном и шиајзом, шталом и гглодоносном баштом. Учитељу ће у дужност снадати у школи закопом прописане нредмете нредавати, у цркви појати, обуку у црквеном појању ггредавати. На то место могу се тражити који су сомборску препарандију свршили, и испит из мађарског ј езика гголожили. Молиоци имају своје молбенице ггоднети до ;>0. јануара 1894. г., када ће се избор обавити. У Иванди (торонталска жупанија). Из седггице цркв. гпкол. одбора. Иса Милован, Ђурица Милованов, ттсровођа. црквени председник. С Т Е Ч А Ј. 1 з-з Усљед закључка главне црквене скугпптине у Долови од 2. маја 1893. и одобрења сл. епархијског адм. одбора од 23. новембра 1893. Е. 1398. II. 123 г /2 расписује се лицитација за дагг 5. (17.) Фебруара 1894. у 10 часова пре ггодпе у школи I. разреда и то: I. За сликање шсоностаса у новој цркви уз предрачуњену цену од 6000 Фор. а. вр. — Икона има свега 26 комада и то: а) у дољњем. сарату: 4 ггрестолне иконе (1*84 м. вис. 8 - 78 м. нгирине), 2 полу иконе нал северним и јужним дверима ((>54 м. вис. 0*83 ш.), 1 полу икона над царским дверима (0 - 70 м. вис. Г88 м. шир.), 2 иконе па врати сев. и јужним (0'60 м. вис. 0 - 27 м. шир.), 2 иконе Благовести на цар. дверима (0-60 м. вис. 035 шир.), 4

кружне св. еванђ. на царским дверима пречн.0'37'5. б) у горњем сарату: 4 иконе праздничне (а 2 - 12. м. вис. 0'78 м. шир.), 2 иконе ггреображеггије и вознесеније (а 2*12 м. вис. Г04 м. ггшр.), 1 икона воскресеније (2-50 м. вис. 1 -54 м. гггир.), 1 иолу икогга св. Тројице (0-90 м. вис. Г54 м. шир.), 1 икона Распе^е, на трону Богород. (Г55 м. вис. 0 - 72'5 шир.), на трону архијерејском св. Сава (1'55 м. вис. и 0 - 72 - 5 м. шир.) Ва ову радњу примају се само писмене понуде (оФерти), о којимаће се на дан лицитације решити. Конкурирати могу само академијски сликари, а ггрвенство имаће они, који су са своје вештине у сликарству у наигем народу иринознати, а уз то гтре решавања о ггонудама треба једну или две своје сликарске израде, — ако је могућс — опнгтини на углед ношљу. Осим тога се од конкурента иште, да у писменој ионуди означи, за коЛико би времена сликање икона довршити могао. II. За набпвку Христовог гроба, има сваки конкурент свој сопствени нацрт црквеној опигтини са означеном ценом поднети, која ие сме већа од 600 ®ор. бити. III. За црквени часовник (сахат) код нове цркве, евентуално и код старе, са предрачун.еном ценом од 700 Фор. а. вр. по комаду. За набавку Христовог гроба и црквеггог часовника држаће се усмена лицитација, уз вадиум од 10°/ 0 од предрачуњене цене, а примају се и писмене понуде, ако се пре одржан.а усмене лидитације (5. (17.) Фебруара 1894) савадиумом погпл.у. Црквепа општина задржава себи право издати горе паведене радње према поверењу. Ближа извегпћа даје председпиштво црквегге ошптигге. У Долов«, 18. декембра 1893. Председништво.

„Српски Оион" излази сваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., гга гго године 2 фор., а на четврт годггне 1 фор. З а стране, земље : на годину 5 фор. Из Србије ггрима претплату књижара В. Валожића у Београду. Ноједини бројевн стају 10 новч.

Претплата, огласи, стечајеви и рекламације игаљу се Српској Манастирској Штампарији а остали рукописн уредништву „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут гго 30 новч. — Неплаћена нисма се не примају. — Рукописи се ие враћају. Издање и штампа: Српске Манастирске Штамггарије у Новом Саду.