Srpski sion

Бр. б

своју наредбу педе тога издану, у толико измјени, да се и у таковима случајевима, мјесто јутрење дјеца у дркв. пјенију иодучавају. — Св. синод јавља, да се једнообразија ради заведу н у овој Дијецези „брачне испитне биљешке", те се позивљу парохпјска звања, да за себе за то потребите тисканице од манастирске тискаре наруче. — Парох А. М. јавља да ће на брзо у Гомирје отиЈш; — изаслати пароха .Т. Т. да к њему изађе и развиди, зашто већ до сада отишао није. — Кр. зем. влада изјављује, да Јасеновачка српска конфес. школа, може без запреке ћирилицом уредовати и име „сриске конф. школе" носити. — Прото Прица нита, које ће се конеист. окружнице у циркуларни иротокол упнсивати дословно, које ли у изводу; — дословно нека се уписују оне, на којнма за то изрична клаузула стоји, концем иако сваке годпне. даће епарх. управа све нормативне наредбе штампати и парохијским звањима разаслати. — На захтјев кр. вел. жунана у Госпићу да се један свештеник за члана жуп. школског одбора именује, одређује се за таковбг намјестник М. М. — Молба цркв. опћине у Бувачи, којом иште, да се на ондешњу парохију стечај распише, одбија се, док иета нарох. стана не направп. — Бискуп Дрохобецкн тужи се на проту Беговића, што је неку унијаткињу за православиога, без њеног крстног ли•ста и „ледиг-шајна" вјенчао; — опоменути Беговића да тога више не чини. — Моравичка ц-ркв. опћина изјављује, да се са ирипосланим јој нацртом за своју иову цркву задовољава. — Уважава се молба јеромонаха С. Иванчевића, којом се извињава, зашто није на исповјед доћи могао, те моли да се његова глоба од 5 фор. не узима као глоба, већ као његов принос удовичком фонду. — Св. синод саопштава своју одлуку гледе одношаја прота и ПротопресвиТерских капелана, гледе њихова служења и одштете за служење. — Још лани. на мјесец дана изречена суснензнја пароха М. 0. има се извести, и то одмах док му даиас именовани његов замјеник свешт. В. данашње консисторијално ријешење уручи. — Узима се на знање одређење св. синода гледе свештеничких званичних капа. — Издаје се „ЕоШиз" за разне ноднеске, којег ће свако парохијско звање у с-војој канцеларији извјеигеио држати. — Издаје се напутак свештенству, како се оддучени и изнемогли свештевдци прнчешћивати имају. — Издати свештенству напутак какова питања кому при исповједи давати могу. — Расписује се стечај на тгарохију у Буиићу. — Осим помањих ствари, јоиг су неколике брачне иарнице у прописаној процедури за један град даље поикнуте. Ирибележио Т.

Стр. 95.

— (Одликовава.) ТБегово ц. и кр. ап. Величанство благоизволело је превишњим решењем од 2. фебруара о. г. земаљском школском надзорпику за жрватско-славопске средње школв, дру Фрињи Мајксперу, призиавајући његово уснешно деловање на нољу јавне наставе, нремилостиво ноделити ред жељезне круне III. разреда уз опрост од пристојаба. — Господа др. Ђорђе Дера и Јован ГрчиЛ, књижевници н ирофесори српске велике гимназије новосадске, који су ирошле године били на прославн 400-годишњице ободске штампарије у Црној Гори, — одлпковани су од кнеза црногорског IV. степеном Данилова реда. — Истим редом одликован је и г. Јован ЂуЕип, срнски православни парох у Дубровнику, који се бави књижевно-богословским радом. I. Исказ скушних прлога за споменик митдаолиту Стефану Стратимировићу. (Наставак.) Нувеждин: Управа манастира 25 ф. — Геиадије Ионовић, игуман 5 ф. — Јеротеј Белић, намесник, 2 ф. — Иринеј Ковачевић, духовник 1 ф. — Јустин Којић, јеромонах, 1 ф. — Свега: 34 ф. Ст. Бечеј: Др. Арон Војновић 10 ф. — Јован Борота, прота, 4 ф. 10 н. — Александар Иоповић, протонамесник 3 ф. — Јован Степаиов, парох, 3 ф. —■ Иваи Јелчић, капелан 1 ф. — Црквена општина 20 ф. — Свега 41 ф . 10 н. Пекинци: Љубомир Суботић. парох, 2 ф. Милан С. Познић, учитељ, 50 н. Сава Видаковић 20 н. Илија Великић 20 н. Станко Рагић 30 н. Свега 3 ф . 20 н. — Износ == 78 ф. 30 н. Свега: 1659 ф. 30 н. (Наставиће се.) Прота Јован Вучкови! с. р. председник одбора. Јован Симеонови&-1оки& с. р. бдагајник одбора.

3 а х в а л а. Потписаии црквени одбор у име црквене општине прогарске овим се најтоплије захваљује г. Андрији ил. МпрковиЛу, стаповнику загребачком. који је као Прогарчанин за вечити спомен н покој душе својих родитеља који у Прогари вечити санак бораве, даровао св. храму нашем врло лепу и скупоцену одежду као и сав прибор за св. путир и дискос. Бог милостиви. нека га награди за поклон овај ! У Прогари, 28. јануара 1894. Месни црквени одбор, ИСПР АВ АК. У 5. броју овога листа на страни 69, другом ступцу, а у 9-ом реду од озго, место речи свештеник треба да, стоји светилник — што се овим исправља.

„СРПСКИ СИОН."