Srpski sion

Отр. 96.

„СРПСКИ СИОН."

В р . (5.

С Т Е Ч А Ј. « 1-з На ново усталовљено место уиравитеља нравославних, вероисноведннх, српско-народних основних школа земунских. Са тим местом скончана јс годишња нлата од 800 Фор. и станарина 200 Форината а. вр. Горе иоменутом унравитељу спада у дужност: 1.) У смислу 128 §. „Уредбе" за српсконародне школе, да уиравља свима унутарљим одношајима овомесних српских основних школа. 2.) Да у случају болести или одсутности ког учитеља или учитељице, замењује исте у раду њиховом у школи. 3.).Да мушку и женску децу овомесних срнских школа, у за то одређеним часовима, ноучава нотном нојању и певању, у обиму, како то месни школски одбор, споразумно са истим, установи, а свршетком сваке школске године одржаће се и из тог предмста закључни годишњи испит. 4.) Да у свето - богородичној цркви земунској, као појац, редовно поји на свима богослужењима, за левом певницом. На поменуто место, за управисеља школског, могу комнетовати Срби учитељи, који непрекидно учитељују већ најмање десет година дана са врло добрим успехом и који су уједно вешти у ноталном знању и у свирању. Молбенице нека се до 13. (25.) марта 1894. године, пошаљу председништву школског одбора, срнских вероисповедних школа земунских. Из седнице месног школског одбора сриских вероисиоведних школа земунских, држане у Земуну, 21. јануара (2. Фебруара) 1894. годиие. Школски одбор. Бр. 14./Е. К. 34. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 9 1-3 Овијем серасписујестечај на иарохију I. разреда у Ђупипу, протонресвитерата Кореничкога. Интеркалара нема. Рок пријавама до 17. (29.) марта о. г. Из сједнице Епарх. Консисторије, држане у Плашком , 20. јануара 1894. Михаило с. р. Епискоа горњо-карловачки. С Т Е Ч А Ј. 6 2 3 На основу закључка баванишке правосл. срн. цркв. оиштине од 80. јануара 1893. год. број 3. и одобрења епарх. адм. одбора под бројем Е. 395 II. 131. расиисује се стечај за забавиљу на

овдашњем правосл. српском забавипггу, с којим су местом следећа берива скончана, и то : 360 Фор. у готовом, коју ће своту у месечним оброцима из цркв. благајне у напред иримати; дал.е, слободан стан или за исти 60 ®ор. годиГнње и 16 куб. метара дрва за огрев каквих огпнтина имала буде. Забавил.а мора оспособљена и то нравославне вере бити. Молбенице се имају до иоследњег Фебруара но ст. кал. па потписаног председника упутити. У ЈВавчништу 22. јануара 1894. Светозар Маринковић, председник. Живојип Предраговић, перокођа. СТЕЧАЈ. 5 з-з Расписује се стечај за учитељицу у Бегечу. Дужности су јој, да по „Уредби школској" ради у I. и II. разр. мешовите школе, а илата је 300 ф . за редовну, 40 ф . за поФторну школу, 5 ф . за писаћи прибор, 2 хв. тврдих дрва, сламе за огрев колико треба, слободан стан са баштом и једна башта ван села. Рок стечају до 6. Фебр. по ст. к. о. г. У Бегечу, (Бачка) 16. јан. 1894. г 1о. Михајловић, Тоша Мутибарић, перовођа. предеедник. С Т Е~Ч А Ј. ^ Овијем се расписује стечај на иарохију 1. разреда у Меминској, нротопресвитерата петрињскога. Интеркалара нема. Рок нријавама 24. Фебруар 1894. ио ст. кал. Из сједиице Епарх Консисторије, држане у Плашком, 20. јануара 1894. Михаило с. р.. Епиекои горњо-карлоБачки. ЈАБНА ДРАЖБА. 3 Сриска православна црквена онштина у Угриноици издаваће цркв. општинско земљиште „Кут" у износу од 112 јутара дне 10. (22). Фебруара 1894 у 10 сати нре подне на јавној дражби као пашњак под закуп. Ближи услови могу се сазнати на лицу места. Из седнице срп. нравос.лавне црквене оинггине, држапе у Угркповци 19. децембра 1893. Председник | Драгојло Шаић 110 Нетровићу.

„Орпски Сион" излази сваке недеље на целом табаку, Цеиа му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговииу на годину 4 фор., на по године 2 фор., а на четврт годиие 1 фор. За стрдне, земље : на годину 5 фо р. Из Србије'нрима претилату књижара, В . Валожића у Београду. Појединп бројеви стају 1 0 новч. Претплата, огласи, стечајеви и рекламације пшл.у се Српској Манастирској Штампарцји а остали рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стечајеве илаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 иовч. — Неилаћена нисжа се не иримају. — Рукописи се не враћају.

Издање и штампа: Српске Манастирске Штампарије у Новом Саду.