Srpski sion

Стр. 132. „СРПСКИ

еедника, потпредеедника и из 8 чланова најмање и 24 члана пајвнше, не рачунајући овамо нароха или нарохе, који су већ по званију своме чланови одбора. Системизовани помоћници нису чланови и црквеног одбора, већ само црквене скупштине. По § 35. П. В. број осморице може се умножити у онштинама од 500 до 1000 душа са 4; преко 1000 до 1500 са 8; преко 1500—2500 са 12; а преко 2500 до и преко 3500 са 16. По § 36. П. В. одборнике осим иароха бира месна црквена скунштина из средине своје по начину опредељеном у §§ 16. 17. и 18. II. Б. Пошто смо већ напред разјаснили ове §§, није нужно да њихово разјасњење и овде наводимо. Напомињемо, да и код избора одборника свему треба онпко поступати, као што смо напоменули да треба поступати код избора скупштинара. Ио § 38. II. В. одборници се бирају на 6 година. Сваке три године иступа коцком означена половина одборника, који и онет могу бити изабрани. Код нрве измене (т. ј. од у целини новоустројеног одбора) половина одборника (т. ј. носле три године од избора, н. п. цео је одбор биран 1890. г. у јануару, онда у октобру 1892. г.), напишу се на чисте листиће имена свију одборника, и половина листића извлачи се. Они, чија су имена била на извученим листићима нагшсана, престају бити одборници, ако не буду код новог избора, који се има обавити у јануару идуће године (код наведеног случаја 1893. г.) по ново изабрани. Крд доцнијих измена иступају без извлачења они, који су пре 6 година за одборнике изабрани били.

СИОН.* Вр. 9.

После сваког избора одборнкка, иопуњавају се празна места у скупштини, поставша празна избором скупштинара за одборнике, у првој идућој скупштини, ио напред описаном начииу, чији мандат траје само донде, докле би трајао оних, на чије су место изабрани. У ирви мах, т. ј. од у целини новоустројене скупштиие, по обављеном избору скупштинара, председника, потпредседника и перовође, обавља ее избор одборника. Кад се њихов избор обави и одобри,сазива председник црквену скунштину у седницу и она попуни нразна места у скупштиии, избором скупштинара за одбориике. Избор ових скупштинара обавља она такође по § 16. П. Б. тајним гласањем (листићима), и мандат тих ново изабраних скупштинара траје за онолико исто време, за колико би трајао онима, на чије су место они изабрани. Иначе, обавља се избор ноловине одборника сваке три године у месецу јануару. По наредби Саборског Одбора од 20. јуна 1884., одборници се само у први мах т. ј. од у целини новоустројене скупштине, из средине скупштине бирати имају, а посде, они одборници, који су услед жребања или престанком мандата из одбора иступили (т. ј. послС 3 односно 6 година), могу опет у одбор бирани бити, ако иначе законом прописана својсгва имају; они пак, који не буду по ново у одбор бирани, престају бити и скуиштинари. По § 39. П. В. нредседник, иотпредседники перовођа црквене скупштине, уједно су то и у црквеном одбору, а за које време као такових траје њихов мандат, речено је напред.

ПРАВИ ПОЈАМ О ЧОВЕКУ. Проновијед Оца Августина од Монтефељтра. С талијанског превео Јован Уаелац, свештеник.

Господо! Ако има проблема, после оног о Богу, који се но нрироди својој намећу духу људскоме, то је нроблем којему је предмет студија о човеку. Без сумње је корисно истраживати: у чему сс састоји топлота, свјетлост и електрицитет; ал' ипак све то има за нас само релативиу вриједност, дочим нам је много више важно знати: ко смо ми сами?

Човек је иитао пјесничке легенде; обраћао се сад знању, сад философији; но тајна је остала увијена у ненроницавој тмини; јер разуман човек и ако познаје иојаве Физиолошке, ал' се не може узвинути до познања почетка и узрока ових појава; те ће у неизвјесности и остати, док год настојање његово за ријешење нроблема овог не буде водила вјера, која признаје тајну. Против нретноставке ове данас су