Srpski sion

1ЈТР. 2И5Ч.

С Т Е Ч А Ј. 55 1-3 Оставком г. Петра Вукана учитеља расписује се стечај на учитељско место на сриекој вероисноведној мушкој школи у Ђеочину. Плата је редовиа 410 ф ., за повторну школу 10 ф ., за перовођство 30 ф .; од укопа где позван буде 1 ф . и слободан стан. Изабраном учител.у у дужност спада све пронисане школске дужности врншти, у цркви за певницом појати и децу у појању обучавати. Рок је стечају до 1. јула. Молбенице се шаљу нредседништву црквене ошнтине. У Ђеочину, 1. маја 1894. Српска црквеио-школска општииа. 1С. бр. 217 ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 5 6 1-з На место пјјот . капелана у /»'. Бечкереку, са којим је меотом скончана илата од год. 500 ф. и 150 ф . у име еквивалента за ио сесије земље и уЈедно на ђаконско место, са 400 ф . ђаконске и 200 ф . перово!)ске плате, уз уживање V а сееије земље — овим се расписује стечај. Конкуренти имају своје инструиране молбенице путем предпостављеиих својих власти до 17. маја о. г. подиисаној консисторији поднети. Из консистор. седнице држане у Темишвару, 27. анрила 1894 год. Епархијска консисторија темишварска.

УПРАВИТЕЉА ЛЕОПОЛДА ЛАНДЕС1АНА висок. кр. угар. министарством наставе нравом јавности овлашћена "1 Ј (оа шест разреда гра^анска школа) у СУБОТИЦИ (у Бачкој). Ова грађанска школа спрема своје питомце за преиарандију, трговачку академију, индустријску икадетску школу; оспособљава их за звања државна, трговачко-индустријског подухвата; за чиновнике обезбеђујућих и банкарских завода. Слушаоци ове школе могу прећи у школу шумарско-земљоделску и марвено-лекарску. У заводу се учи и говори: ерпеки, мађареки, немачки и француеки. Брижлшво васпитање, савесна пажња на наклоност, којој струци питомац тежи. Строг надзор. Цене умерене. На захтевање се шал>у ирограми бесплатно. ђаци, који у шнолама нису успех постигли, или одрасли који би хтели чиновници постати а немају атестата од четврте односно шесте грађанске школе, примају се и савесно припремају, да убрзо дотичне испите положити могу. 61 2—10

С Т Е Ч А Ј 49 8-8 Овим се отвара стечај на упражњено место учитеља на вероисповедној школи у Гааду. Плата је учитељу 300 ф . а. вр. у новцу, слободан стан са мало баште код школе, два хвата тврдих дрва и сламе за огрев колико потребује, и од погреба где позват буде 50 новч. Учитељ је дужан еве предмете од ПГкол. Савета проиисане предавати, за певницом појати и децу црквеном појању обучавати и повторну школу држати. — Рок је стечаја до 20. јуна о. г. Првенство имају они који су у Сомбору за учитељско звање оснособљени и који су као такови иоложили испит из мађарског језика. Новоизабрани учител. примиће звање од 1. септембра о. год., од када ће му се и нлата издавати. Молбенице ваља слати на цркв. шк. одбор. Из седнице цркв. шк. одбора, држанеу Гааду 3. (15.) априла 1894. г. Јова Петров, председник. К а м и л а в к е. 25 9 ~ 20 За г. г. мирско свештенство, а по одлуци и благослову српског светог синода од 21. октобра 1893. год.- од отворено илаве чоје и кади®е, израђујемо и то: од најфиније чоје и кадиФе. Молимо г. г. нротојереје и свештенике да нам се с поруџбином обраћају. Земун, 16. Фебруара 1894. год. С поштовањем Витомир Марковић и Павловић, кројачи цркн. и свештен. одеда и кројачи дркв. утвари.

40 7-10 0 г л а с. По закључку и благослову светог Синода од 21. октобра 1893. г. носиће и мирско свештенство „камилав- _ ке", за то сам слободан { пречасноммирскомсвештен- ^ ству преггоручити „камилавке" које ја израђујем а и готових имам у великом избору од Фине плаве, а за монашко свештенство црне кадиФе, као и илавог и црног перувијена. Осим тога код мене се могу добити одежде, барјаци, литије, плаштанице, налоаи, стихари, завесе, чираци, кадионице, кандила, путири, ручни и пре) столни крстови и т. д. Нови Сад, марта месеца 1894. Прва кројачка радионица свештеничког одела и свију црквених утвари С поштовањем М. СоколовиБ.

>