Srpski sion

С тр . 288.

„СРПСКИ СМОН."

бр. 18.

Бр. 31. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 52 2-3 На упражњено мес.то учитељско при српској верозаконској школи у Сегедпну овим се стечај отвара. Са овим местом скопчана је следећа годишња нлата: Од политичне оиштине Сегединске 420 ф. од црквене општине 200 ф . — од исте за пероводство 100 ф . — од ЛеФтеровог легата 10 ф. — слободан стан са 2 ообе, једном кујном, шуиом и комором, — 4 Фата меканих дрва за школу и за учител>а. Изабрани учител. је дужан осим предавања школском уредбом прописаних предмета још и пјепије у десној певници обављати, децу у црквеном пјенију поучавати, и у општинским седницама записник водити. Комнетовати могу само оспособљени и у мађарском језику потпуно вични.учитељп Изабрани учител> има своје звање 1. сентембра п. р 1894. год. наступити. Стицателш имају своје добро инструиране молбенице до 19. (31.) маја т. г. председништву ове црквене ошнтине нодпети.

Из седнице одборске српске иравославне црквене општипе сегединске 8. (20.) април^ 1894. године држане. Владислав Сремац, Др. Милош Раић, перовођа. предеедник.

^ Нови Сад , априла 1894. ^ 1 /7. Н. | Ц Пошто сам дознао да су све српске цр- ^ 4 квене општиие налог добиле, да иове печате | Ц (штамбиле од каучука) набавити морају, то ^ Л сам тако слободан моје иосредовање за на- к 2 бавку истих нрепоручити. Осим штамбила, које у разним израдама г Ч као и са светим сликама, исто тако наба- 9 4 вљам и печате на тучу рсзане, марке (8Ге- ) | ^ећпагкеп) за писма, све тачно израђено и Џ ц нод мојом гаранцијом. ц Моје услуге препоручујући остајем с ! Ј иоштовањем Леоиидас Стерио, Р Ц у ерпској задруги за међусобно помагање Р | и штедњу. ^

®д® I 1р $ ш§ј

1

1

! .АИВНИЦА ЗВОНА И .МКТАЛА АНТ0НА Н0В0ТНИЈА I У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ ј нрепоручује се — са гаранцијом на више година — за израду : : нових звона и за преливање нукнутих звона у свакој вели- ј [ чини, као и за целокупно хармонично удешеио звоњење, про- I \ виђено са круном од ковапог гвожђа, тако удешеном, да се ј Е звона ио вољи и лако могу кретати, ако би ее наједном ме- ј [ сту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. I Особито нрепоручујем од мене изнађена и много нута ј одликована | патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, *^Р| | која имају дуготрајнији, снпжиији и дубл.и звук, нсго звона ио старој системи [ прављена, тако, да се овако једно иатентирано звоно од 200 килограма изједначује I са звуком других по старој системи ливеиих звона од 260 килограма. [ Даље преноручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; ! звона или шоље за оатове од метала; прављеве старих звона са крунама од кованога I гвож^а. — Звона у тежини од 300 килогр. иа ниже има увек готових на стоваришту. ј 198 10 26 Илустроваии ценовници и прора чу ни трошна бесплатно и Франко \

„Српски Оион" излази оваке недеље на целом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 фор., на но године 2 фор., а на четврт године 1 фор. З а стране звиље : на годину 5 фор. Из Србије ирижа претплату књижара В. Валожића у Београду. ПоједишГбројеви сгају 10 новч.

Првтплита, оглаои, стечајеви и рекламације шаљу се Српокој Манастирској Штампарији а остали рукониси урвдништву „Српског Сиона" у Нови Сад. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног редаситних сдова. а за жиг сваки иут но 30 новч. — Неплаћена писма се не примају. — Рукописи се не враћају.

Издање и штампа: Српске Манастирске Штампарије у Новом Саду.