Srpski sion

Вр. 33

/ „СРПСКИ СИОН,"

С тр . 525.

С Т Е Ч А Ј.

132 1—3

На суботичким салашима — КелебиЈи — у нади на одобреше осн. иисма, расПисује се овим стечај на учитељско место у срнској вероисиов. школи обосполној. Плата учитељева је у готовом: 360 ф. и 20 Фор. у име шк. нослуге и за набавку шк. потреба и писаћег прибора, до 3-кат. јутра баште, која је засађена већ виноградом од иајплеменитије лозе, и воћњаком од каламака најбоље врсте, осим тога нристојан стан у нарави, огрев за школу и учитеља. Пошго је жел>а општине суботичке, да. се деца обучавају и воћарству, виноградарству, нче ларству и другим струкама економије, то ће имати првенство они компетенти, који докажу, да су и у том вешти. Рок стечају траје шест недеља од нрвог уврштења овог стечаја у листу „Срп. Сиону%. и компетовати могу како мушки тако и женске, који имају законом прописану квалиФикацију. Избрани учитељ наступиће своје звање 1. октобра о. г. од кога дана ће и плату примати Из седнице м. Школ. Одбора држане у Суботици 8. (20.) августа 1894 године. Ђорђе Гојковић, Др. II. Радић, привр. перовођа. председнички заменик. Бр. '202/1894. 0 Г Ј1 А С. 123 2 " 2 Уиисивање ученика ,за шк. год. 1894/5. на овдашњој сри. вел. гимназији почиње 1. сеитембра по рим. кал. У I. разред примају се ученици на основу сведоџбе од IV. разреда основне школе, или на основу пријамног испита; у остале разреде на основу сведоџбе од нретходног нижег разреда, Сви ученици без разлике плаћају но 2 Фор. уписне таксе, по 1 Фор. па библиотеку, по 3 ф. за „ЗапИаз" и по 70 н. на друге потребе. То се плаћа при унисивању н од тога се нико не опрашта. Школарине плаћа сваки ученик по 15 ф . на годину. Од нлаћања школарине могу бити опроштени они ученици, који докажу сведоџбом школском, да сс добро владају и да у наукама добро успевају, и сведоџбом сиромаштва, да су сиромашни. 31. аугуста држаће се поновни иснити. По закључку проФесорске конФереиције од 18 повембра 1*884. бр. 4б. и одобрењу тога закључка од стране всл. ПаТроната ове гимназије од 10. (22.) децембра 1884. бр. 139/140. губе право на нонавл.ан.е испита они ученици, који на гореозначени термин не дођу, да понове испит. Из прихода од светосавских беседа уживаће и идуће шк. годипе њих 14 ученика ове гимназије по 10 ф . месечно припомоћи. У Новом Саду, 14. аугуста 1894. Управа срп. вел. гимназије.

С Т Е Ч А Ј. 1" з-з Оставком г. Паје Борјановића, срп. народ. вероисноведног учмтел.а, овим се расписује стечај за учитеља муш. разреда у Тиса Св. Миклошу. (Торонталска жунанија.) Илата је учитељу : у готовом новцу 400 Фор. а. вр., 40 Фор. а. вр. у име држања новторне школе; 3 ланца а 1600П добре ораће земље на коју земљу учитељ сам нл.аћа све терете; слободан стан са две патосане собе, кујном, подрумом" и шталом у новосазиданој муш. школи, и огревом у слами, или место овог саразмеран еквиваленат у новцу. Изабрани учитељ дужан ће бити школ. уредбом прописане све предмете деци предавати, у цркви недељом и свецем, као и у ускршњи ност средом и петком на јутрењу и пређе-освећеним литургијама појати. Рок пријаве је до 14. (26.) авг. о. г. а избор ће се 15. (27 ) авг. о. г. обавити. Изабрани учитељ ступиће у звање 1-ог септ. О. Г. 110 НОВОМ. Из седнице м. школ. одбора, држане у Тиса Св. Миклошу 12. (24.) јула 1894. г. Димитрије Тгирић, парох, председиик месног шк. одбора.

УПРАВИТЕЉА ЛЕОПОЛДА ЛАНДЕСМАНА висок. кр. угар. министарством наставе нравом јавности овлашћена дечанка шно ла и васпитни завод (са шеот разреда гра^анска школа) у СУБОТИЦИ (у Бачкој). Ова грајђанска школа спрема своје питомце за препарандију, трговачку академију, нндустријску и кадетску школу; оспособљава их за звања државна, трговачко-индустријског нодухвата; за чиновнике обезбеђу .јућих п банкарских завода. Слушаоци ове школе могу прећи у школу шумарско-земљоделску и марвено-лекарску. У заводу се учи н говори: ерпеки, мађареки, немачки и француеки. Брижљиво васнитање, савесна пажња на наклоност, којој струци питомац тежи. Строг надзор. Цене умерене. На захтевање се шаЈву програми бесплатно. ђаци, који у школама нису успех постигли, или одрасли који 6и хтели чиновници постати а немају атестата од четврте односно шесте грађансне школе, примају се и савесно припрем ју, да убрзо дотичне испите положити могу. 51 9—10 ШШ ГОШШШШ1ИММШ ШМ