Srpski sion

Вр. Џ, „ОРП СЕИ СИОН." Стр . 527.

С Т Е Ч А Ј. "6 з-з Расписује се стечај на упражњено учитељско мвсто у Сри. Ћларији, ча I. и II. разред срп. нар. вероисповедне школе. Учитељска плата годишње састоји се: у готовом новцу 350 Фор. (или 700 круна), З 1 /^ ланца ораће земље, на које изабрани учитољ порез плаћа, 2 хвата тврдих дрва, слободан стан од 2 собе и кујне са баштом од 200 квд. Сламе колико потребује. Од погреба, где иозват буде, 50 нов. Изабраном учитељу у дужност сиада школ. уредбом прописане предмете предавати, у светој цркви за левом певницом иојати, школску децу у цркв. појању обучавати. Компетовати могу само Срби православне вере, који су у Оомбору за учитеље оспособљени, и који су иотпуно вични мађарском језику и појању. Новоизабрани учитељ настуииће у своје звање 1. септембра о. г. Учитељ ће плату месечно у напред примати. Рок стечаја је 21. августа, када ће се и избор обавити. Који се лично представи, ирвенство има. За нутни трошак не добија ништа. Из црквено-школске скупштинске седнице, држане у Срп. Еларији (и. р. 2бот1зо1уа, ТогопШ т.) 24. јула 1894. год. Душаи Јов. Которач. Јован Стојков, перовођа. председник. Бр.. 242.. 563."'.' КОШПУРС. 133 Ради понуњења упражњене парохије ШаишШ са платом VI. класе отвара се овим конкурс с тим додатком, да половина свију прихода парохијалних од 5. маја 1894. за годину даиа у смислу §. 26. I. кр. решкр. од 1868. год. удови почившег пароха припада.

Проситељи имају своје сведоџбама инструиране молбенице са штемплом од 50 кр. снабдевене за 4 недеље дана од нрвог увршћења овога конкурса у „Српски Сион" консисторијуму овом иоднети. Из седнице Консисторијума Епархије Будимске, у Сентандреји 8. августа 1894. држане. Конеасторијум Еиархије Будимске. ГИМН АЗИЈСКА ОБЈАВА—2 1. септембра (20. августа) 1894. почеће се овде школа. 29. 30. и 31. (17. 18. и 19.) августа уписиваће се ученици за школ. год. 1894/95, нолагаће пријамне и иоправне испите. Првошколци морају доказати крштеним писмом да су навршили 10 година, а школском сведоџбом, да су свршили са успехом IV. основни разред: сви остали ученици примаће се на темељу сведоџбе последњег течаја или пријамног испита. Сваки ученик платиће при уписивању школарине за I. течај 6 Фор., на књижницу 1 ®ор.; за П. течај 6 Фор. месеца Фебруара. Уписнину 2 Фор. 10 нов. плаћају само нови ученици. Школарине могу бити опроштени само доиста сиромашни ученици, похвалног владања и који немају ми једне оцене довољне. Првошколцима не опрашта се школарина за I. течај. Молбенице са школском сведоџбом и сиромаштва иодносе се патронату преко директора до конца новембра. Родитељи или њихови заменици настаниће синове своје у договору са директором. У Еарловцима, 14. августа 1894. У п р а в а српске вел. гимназије у Ср. Карловцима.

I ,АИВНИ1 |,А ЗВОНА И МЕТАЛА | АНТ0НА Н0В0ТНИЈА | У ТЕМИШВАРУ, ФАБРИЦИ е препоручује се — са гаранцијом на више година — за израду : нових звона и за иреливање пукнутих звона у свакој вели= чини, као и за целокупно хармонично удешено звоњење, про= виђено са круном од кованог гвожђа, тако удешеном, да се Е звона ио вољи и лако могу кретати, ако би се наједном меI сту излупало, чиме се звона сачувају да не пукну. \ Особито препоручујем од мене изнађена и много нута одликована 1ЧГ* патентирана са отвореним одушкама прови^ена звона, која имају дуготрајнији, снажнији и дубл.и звук, иего звона по старој системи прављена, тако, да се овако једно патентирано звоно од 200 килограма изједначује са звуком других по старој системи ливених звопа од 260 килограма. Даље препоручујем козе за звона од кованог гвожђа, у тороњу слободно стојеће; звона или шоље за сатове од метала; прављење старих звона са крунама од кованога гвожЗја. — Звона у тежини од 300 килогр. на ниже има увек готових на стоваришту. 198 17- 26 Илустровани ценовници и прорачуни трошка бесплатно и Франно.