Srpski sion

С ТР . 750.

„српски сиоа.«

Вр. 47.

Статистички податци о Србима. Скупио Тих. Остојић. — Илустрације календар доиоси: од академ. сликара Уроша Предића: Свети Јован Златоусти; Симеон мироточиви (Стеван Нежања); Симеон, краљ српски Стеван Првовенчани; Стеван Дечански, син Милутинов, седмн краљ српски; Цар Урош, син Стевана Душана; Свети Лазар, кнез српски, мученик косовски; Максим митрошлит, нре калуђерства Ђорђе Бранковнћ. — Од академ. сликара Ђорђа Крстића: Свети Никола; Свети Петар и Павле. 8НГ Може се добити код управе Српске Манастирске Штампари;е у Новом Саду.

ОГЛ С Т Е Ч А Ј. 181 1-1 Услед оставке г. Милоша Ковинчића, срп. нар. учитеља, овим се расписује стечај за привременог учитеља. Плата је следећа: у готовом новцу 300 Фор. а. вр., 30 кибли жита, 3 хвата дрва, 3 хвата сламе или 18 ®ор., 4 ланца земље на коју учитељ све терете сноси, 3 / 4 ланца баште на иољу, 10 Фор. у име паушала и слободан стаи, којеје и досадањи учитељ уживао. Приметити се има да на ово место могу и учитељице компетовати. Рок стечају истиче 1. децембра по старом 1894. У Модошу, 10. новембра 1894. У мме школског одбора: Драгомир Гаврански, председник. А<1 К. 771/621. ех 1894. Е Д И К Т. 185 1-3 Услед бракоразводне молбе Стевана ЛериНа иег Вел. Радинаца иротив супруге му Јулијане Лерин рођ. Плавшић сада неиозната боравишта -- позива се овим речеиа Јулијапа, да у року од 6 месеци, рачунајући од првог уврштења едикта овог у новине, консисторији овој или сама лично иредстане или место садањег пребивања свога пријави, пошто ће се иначе иротив ње поведена бракоразводна иарница и без ње окончати. Из седнице архид. консисторије, држане у Карловци 11. (23.) новембра 1894. Архидијецезална консисторија. Бр. Шк. 0. 68. 1894. С Т Е Ч А Ј. 180 2-3 Како је учитељ Милан Кириловић преминуо, отвара се стечај на једно место српског народног учитеља у Старом Бечеју. Плата овога учитеља биће годишње 500 ф. а. вр.; за станарину 150 ф . или — евентуално — слободан стан, ако га општина буде имала на

нтгЕнство &ЕГ0ВА ИСТОРИЈА И СУШТИНА написао Владимир ДимитријевиБ студент богословије паградила „Матица Српска" са 200 форината може се добити у Српској Манастирској ПГтампарији за 1 фор. 20 н. Наруџбине ће се само за готов новац извршивати. Српска Манастирска Штампарија.

\СИ. расположењу; за свој и школски огрев 52 ф . 50 н.; у име школске нослуге 40 ф ., за наушал 12 ф . 60 н. и за предавање у поФторној школи — кад буде на реду — 50 ф . а. вр. Дужност је овог учитеља, да предаје све законом пронисане предмете у оној школи и разредима, који му буду додељени; а осим тога, да и у цркви за певницом по реду поји. Рок стечају излази 15. (27.) децембра о. г. закључно. Молиоци треба да имају у сваком погледу закониту квалиФикацију, те да у смислу министарске наредбе од г. 1885. сведоџбом докажу, да су оснособљени и за нредавање мађарског језика. Молбу са сведоџбама ваља послати председништву месног школског одбора. Из седнице школског одбора српске иравославне цркв. оиштине у Старом Бечеју 2. (14.) новембра 1894. Јован Михајловић Мита Радановић неровођа. потпредеедник шк. одбора. С Т Е Ч А Ј. 182~1-3 Услед оставке г. Младена Стојшића унражњено је учитељско место у српско православној вероисноведној школи рац-милетиИској. Позивају се госиода приправници или принравнице, који су оснособл>ени из мађарског језика, да своје молбенице као и диплому учитељску до св Николе овој општини ноднесу. Првенство имају мушки. Учитељу спада у дужност у цркви појати, перо у еедницама онштинским водити, као и рачуне оиштинске зготовљавати. Плата је учитељу 300 ®ор. годишње, 20 ф. за пероводство и повторну школу, I хват тврдих дрва и огрев за Фуруиу колико му буде требало. Стан код школе са лепим вртом. Из седнице црквено-школског одбора држане 13. новембра 1894. у Рац-МилетиИу. Црквено-школски одбор.